Fiscalia i Advocacia de l'Estat s’oposen a la llibertat dels presos polítics

El ministeri públic ho justifica amb els al·legats finals dels acusats

La Fiscalia del Tribunal Suprem ha presentat aquest dilluns un escrit en què s’oposa a la llibertat sol·licitada per les defenses de Carme Forcadell, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull. Segons el ministeri fiscal, es manté el risc de fuga i de reiteració delictiva “que podria convertir en impossible l’execució de la sentència”, i afirma que hi ha hagut, durant el judici, “un augment raonable de la possibilitat d’una efectiva condemna”. Aquesta tarda l'agència Efe ha informat que l'Advocacia de l'Estat també rebutja que el Suprem aixequi les mesures cautelars durant els mesos que falten per conèixer la sentència.

Recorre als al·legats finals

La Fiscalia torna a argumentar el perill de fuga pel fet que “altres processats” hagin esquivat els tribunals espanyols, però introdueix una novetat a l’enèsima oposició a la posada en llibertat quan recull els al·legats finals dels presos polítics. “En el pla de la reiteració delictiva, els acusats, lluny de qualsevol sentiment de contrició o de penediment per la greu agressió a l’ordre constitucional que van protagonitzar, han insistit fins al final en el rebuig frontal al restabliment de l’ordre jurídic per par de l’Estat, i en l’absoluta convicció que tornaran a cometre els fets delictius que són objecte del procediment”. 

És a dir, per als fiscals del cas el final del judici i la proximitat de la sentència no és un factor que pugui determinar l’alliberament dels presos, sinó que és “ambivalent” per la possibilitat d’un augment del risc de fuga en el cas de la imminència d’una sentència condemnatòria o de disminució, si els indicis són d’absolució. 

Segons els fiscals, cap dels riscos associats a la presó preventiva han disminuït, ni tampoc la gravetat dels delictes de què se’ls acusa, perquè cap de les parts acusatòries ha rebaixat la petició de penes. De la seva banda, l'Advocacia de l'Estat també insisteix que es mantenen les circumstàncies que han portat el tribunal a rebutjar diverses vegades les peticions de llibertat dels afectats.

Més continguts de