VAGA GENERAL 18-O

Una llarga jornada per exhibir la indignació del carrer

Les Marxes van culminar el camí per fer sentir el seu rebuig a la sentència en una trobada multitudinària que va omplir Barcelona

La llarga marxa va arribar al final i va desbordar la ciutat de Barcelona. L’independentisme va tornar a demostrar que és la causa política amb més capacitat de mobilitzar el carrer, en una nova reivindicació marcada per la no-violència en la convocatòria oficial, per bé que la Via Laietana va tornar a ser escenari de xocs entre alguns joves i la Policia Nacional, que es van anar intensificant al vespre i a la nit.

07.00 h

La jornada comença quan encara és de nit, amb carreteres tallades en molts punts de Catalunya. Entre les principals vies afectades hi ha l’AP-7 a la Jonquera (Alt Empordà), l’AP-2 a Tarrés (Garrigues), la C-25 a Santa Coloma de Farners (Selva) i la C-14 a Ponts (Noguera). L’ambient és reivindicatiu i tranquil.

07.30 h

Les Marxes per la Llibertat procedents de Tàrrega i Tarragona, que van confluir dijous a la nit a Martorell, comencen l’última etapa, amb destinació a Barcelona. A les 8 h sortiran de Sant Quirze del Vallès les columnes de Vic i de Berga, i a les 9h començarà a caminar la de Girona, que ha fet nit a Premià de Mar.

08.20 h

Uns 200 manifestants tallen l’accés al port de Tarragona. Altres grups tallen les vies de Rodalies a Terrassa i Molins de Rei. Hi ha gairebé 30 carreteres tallades.

10.00 h

Surt de Castelldefels la sisena columna de les Marxes per la Llibertat, organitzada pels CDR.

10.10 h

Els piquets obliguen a tancar diversos establiments de Barcelona, com el Mercadona del carrer Calàbria o la botiga Vodafone del carrer Pelai.

La ciutat està plena de carrers tallats per manifestants. A la Diagonal, per exemple, un grup d’estudiants s’han posat a jugar a futbol, i a la confluència de Balmes amb Pelai hi ha una seguda.

10.50 h

La columna de Sant Quirze ja és a l’altura de Cerdanyola i segueix avançant cap a Barcelona per la C-58.

11.00 h

Més de 2.000 persones es concentren davant de la Sagrada Família convocades per Pícnic per la República. El temple decideix tancar.

11.15 h

Un miler de treballadors del Port de Barcelona puja per Via Laietana cridant “El nostre poble no es toca”.

12.00 h

Comença una manifestació d’estudiants a la plaça Universitat. A Girona, unes 60.000 persones i uns 150 tractors participen en la marxa que té lloc a la ciutat, i a Tortosa hi ha unes 2.000 persones i nombrosos tractors. A Lleida, centenars de persones col·lapsen el centre. Una vintena de carreteres continuen tallades.

12.40 h

La Marxa procedent de Sant Quirze (Vic-Berga) entra a Barcelona per la Meridiana.

12.45 h

Un petit grup d’ultres llancen pedres contra la columna procedent de Girona al seu pas per Sant Adrià de Besòs.

13.00 h

Es comença a dissoldre la concentració davant de la Sagrada Família. A Manresa, la manifestació reuneix 12.000 persones.

13.05 h

La manifestació d’estudiants ha arribat a la prefectura de la Policia Nacional de la Via Laietana. Llancen ous i criden consignes contra els Mossos que la custodien. La Policia Nacional s’endú alguns manifestants dins de l’edifici, tot i que no aclareix si els han detingut.

13.20 h

Les entitats que han convocat la vaga general asseguren que la protesta ha tingut més seguiment que l’aturada de país del 3-O del 2017.

13.30 h

La columna de Girona arriba a la plaça de les Glòries de Barcelona. A la capçalera hi ha, entre d’altres, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, i familiars d’alguns dels presos polítics.

14.15 h

Marxen la majoria dels estudiants concentrats a la prefectura de Via Laietana, on s’han viscut escenes de forta tensió. Hi ha tres detinguts.

16.00 h

Més de 200 entitats culturals demanen l’alliberament dels presos polítics en un acte a la plaça del Diamant, des d’on es dirigiran als Jardinets de Gràcia, punt de partida de la gran manifestació de la tarda.

17.00 h

Milers de persones marxen cap a Lleida des dels pobles de l’entorn, emulant les Marxes per la Llibertat, per participar en la manifestació de la ciutat. També hi ha concentracions a Girona i Tarragona.

17.25 h

Comença a caminar la capçalera de la manifestació, que finalment s’ha traslladat fins a la cruïlla del passeig de Gràcia amb el carrer Diputació a causa de l’afluència de gent. Segons la Guàrdia Urbana hi ha 525.000 persones.

17.45 h

Es registren noves tensions entre manifestants i la Policia Nacional a la zona de la prefectura d’aquest cos policial, a la Via Laietana. A mesura que passen els minuts els llançaments d’objectes s’intensifiquen.

18.11 h

Tot i les càrregues de la Policia Nacional, els agents han de retrocedir cada vegada més per mantenir la línia davant dels manifestants que omplen la Via Laietana, i disparen pilotes de goma. Una furgoneta del cos està a punt d’atropellar un jove en una de les batudes policials.

18.20 h

Després dels parlaments dels convocants de les Marxes per la Llibertat, es desconvoca la manifestació multitudinària i pacífica.

19.44 h

Augmenta la tensió a Via Laietana i a Urquinaona. Els Mossos d’Esquadra parlen de grups “molt violents”. La Policia Nacional llança gasos lacrimògens als manifestants.

20.27 h

La Prefectura dels Pirineus Orientals ha comunicat la impossibilitat de circular en direcció a Espanya a través de l’autopista que travessa la frontera de la Jonquera.

21.00 h

El president de la Generalitat, Quim Torra, convoca el gabinet de crisi del Govern, en contacte amb el conseller d’Interior, Miquel Buch, per abordar els aldarulls. En una entrevista, Buch parla de grups “extremadament violents” i organitzats, que separa de l’independentisme.

21.05 h

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, diu que aplicaran “el Codi Penal amb total contundència a l’independentisme violent”. I també “a tot l’independentisme que actua fora de la llei”.

22.00 h

Els Mossos demanen a les persones concentrades pacíficament a Urquinaona, unes 4.500, que marxin per facilitar-los la feina. Afirmen que hi ha uns 500 manifestants “en actitud molt violenta”.

22.26 h

A banda dels aldarulls a Barcelona, també n’hi ha a Lleida, Girona i Tarragona. Els Mossos comuniquen la detenció de 17 persones.

22.35 h

Els Mossos fan servir per primer cop una tanqueta d’aigua adquirida el 1994 per desallotjar la Via Laietana.

Més continguts de