Minut a minut Eleccions 28-A: la jornada de reflexió

18:17

Tots els partits excepte Cs i PP registren la proposta d'Xnet per protegir els alertadors de corrupció

Tots els grups parlamentaris excepte Cs i PP han registrat aquest dilluns al Parlament la proposta de la plataforma Xnet per a la protecció integral dels alertadors de corrupció. La dreta espanyolista ha estat l'única que ha trencat la unanimitat de la resta de grups: la proposició de llei ha estat registrada per JxCat, ERC, PSC, CatECP i la CUP.

La llei preveu preservar l'anonimat dels anomenats 'whistle-blowers', però també inclou sancions als que presentin denúncies infundades o falses. Segons l'activista i portaveu d'Xnet, Simona Levi, la proposta va més enllà de l'actual esborrany de directiva europea i és més completa que la proposició que ara es debat al Congrés de Diputats a proposta de Cs. Per a Levi, "denunciar abusos no hauria de ser un acte heroic, hauria de ser una normalitat tan assumida que el seu efecte dissuasiu la faria gairebé innecessària". Segons Xnet, la llei és necessària perquè "el 70% dels casos de corrupció no els destapen les institucions encarregades, sinó persones", moltes de les quals pateixen represàlies i persecucions.

La proposta d'Xnet s'ha fet en base a diverses lleis com les d'Ucraïna, Irlanda, Holanda o Grècia, així com recomanacions i sentències de tribunals i organismes internacionals. De fet, Xnet ha preparat una plantilla perquè la llei es pugui adaptar a diversos territoris i administracions, i en el cas català ha tingut en compte les competències de la Generalitat i els ens locals. La llei s'aplicaria al Govern, ajuntaments, consells comarcals i altres organismes locals, empreses públiques, universitats públiques, partits polítics, sindicats, patronals, els prestadors de serveis públics o d'interès general i universal, com transport o subministraments energètics, i les societats privades que tinguin un volum de negoci superior als 2 milions d'euros anuals, els que rebin més de 100.000 euros anuals en subvencions de la Generalitat o els ens locals, o més de 50.000 si suposen almenys el 50% dels seus ingressos.

Facebook Twitter

Segueix tot el minut a minut