“Les sentències representen una flagrant vulneració dels drets i les llibertats fonamentals”

Les defenses dels presos critiquen durament la resolució judicial amb la vista posada en el TEDH

[Segueix aquí en directe les reaccions a la sentència del Tribunal Suprem contra el Procés]

Escasses hores després de fer-se oficial la sentència del Tribunal Suprem espanyol contra els líders independentistes, les defenses dels acusats han exposat la seva preocupació per una pena, asseguren, que va “en contra dels drets i les llibertats fonamentals”. Malgrat això, han explicat que els seus defensats han entomat les penes “amb serenitat i sense sorpresa”, ja que les filtracions en diversos mitjans durant el cap de setmana afirmaven que se’ls imputarien els delictes de sedició i malversació de fons públics.

“Encara que no ha sigut cap sorpresa, aquesta sentència és molt perillosa perquè vulnera drets fonamentals, com la llibertat d’expressió o el dret de reunió i manifestació”, ha expressat Jordi Pina, advocat de la defensa de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull. “Sembla que els quatre mesos que ha durat el judici al Tribunal Suprem no han servit per a res”, ha afegit. Una visió que compartia amb l’equip de la defensa de Jordi Cuixart. A la sortida de la presó de Lledoners, Benet Salellas argumentava que les penes aplicades pel Suprem suposaran, d’ara endavant, “una limitació dels drets i les llibertats fonamentals, no només per als independentistes, sinó també per al conjunt de la ciutadania de l’estat espanyol”.

Aquest migdia els advocats dels líders independentistes ja avançaven que el pròxim pas serà demanar un recurs d’empara al Tribunal Constitucional com a pas previ al Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg. “És una sentència política, que situa per sobre dels drets humans la unitat d’Espanya i la Constitució, i això és el que exposarem a Estrasburg, i allà guanyarem”, ha conclòs l’advocat de la defensa de Jordi Cuixart Oliver Peter.

Per la seva banda, Marina Roig, també advocada de Cuixart, ha demanat prudència a l’hora d'especular sobre la concessió del tercer grau penitenciari a l’inici de 2020 per a Sànchez i Cuixart, les dues penes de presó més baixes: “Les manifestacions que els concediran el tercer grau les trobem optimistes i prematures”. A més, ha afegit que estan valorant que Cuixart no s’aculli a segons quin règim penitenciari perquè considera que no ha comés cap delicte i, per tant, “no li cap fer cap rehabilitació”.

La reacció de les defenses ha sigut un dels pocs moviments que s’han viscut durant tot el matí davant de la presó de Lledoners. Poques desenes de persones han estat, també, manifestant-se en contra d’una sentència que consideren injusta. Els diversos grups que han anat passant per davant del centre arribaven camp a través, ja que un cordó policial impedia l’accés amb vehicles a tot aquell que no fos ni periodista ni visita a la presó.

Més continguts de