Els sindicats estudiantils comencen l'aturada de 72 hores en resposta a la sentència

La pressió de l'alumnat força la UAB a sumar-se a altres universitats i insta els docents a "ajornar" les activitats avaluables durant tota la setmana

G.g.g
2 min
Estudiants de la UAB ocupen el rectorat per forçar la suspensió de les classes.

Els estudiants volen ser una punta de llança de les mobilitzacions per la sentència: han convocat diverses aturades per respondre a la condemna de fins a 13 anys de presó als líders independentistes. El Sindicat d'Estudiants (SE) ha fet una crida a aturar les classes 72 hores (de dimecres a divendres) per respondre al moment d'"excepcionalitat política i social'' que es viu a Catalunya.

La convocatòria ha tingut força impacte a les aules de 3r i 4t d’ESO, Batxillerat i formació professional. Els territoris més mobilitzats han estat les Terres de l’Ebre (75%), la Catalunya Central (39%) i el Vallès Occidental (31%), mentre que la vaga ha tingut menys seguiment a Girona (13%) i Barcelona comarques (9%).

Al seu torn, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (Sepc), ha convocat la vaga per dijous i divendres, però aquest dimecres també s'ha mobilitzat per exigir a les universitats una condemna molt més ferma a la sentència i reclamar que suspenguin tota l'activitat lectiva a les classes. Un grup de joves ha ocupat l'edifici del rectorat de la UAB per pressionar perquè la universitat es posicioni contra la decisió judicial.

La pressió d'un centenar d'alumnes ha obligat la rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Margarita Arboix, a comparèixer i en declaracions als mitjans ha anunciat que, si bé la universitat no aturarà l'activitat acadèmica, "insta" els docents a ajornar les activitats avaluables obligatòries "en la mesura del possible durant tota la setmana". "Demanarem que totes aquestes activitats no es facin o no comptin perquè ens sembla que és prudent", ha explicat. Arboix, però, ha recordat que els docents tenen "llibertat de càtedra". Fins ara la UAB havia emès un comunicat en què assegurava que el centre mantenia la seva activitat ordinària: "Han de ser compatibles la participació en les mobilitzacions convocades i la garantia del dret a l'educació i l'activitat professional".

Així, la UAB se suma a les recomanacions d'altres universitats, com la UB, la UPC, la UPF o la UdL, si bé en cap cas decreten la suspensió de les classes i ho deixen en mans de cada professorat. Amb l'etiqueta #EstudiantsHoAturemTot, els moviments estudiantils animen via Twitter l'alumnat català a "respondre a la repressió a tot un poble" aturant la normalitat als centres educatius.

Desenes d'universitaris unionistes demanen poder fer classe tot i les vagues

En canvi, hi ha qui reclama fer classe com sempre. Convocats per l'associació de Joves per la Defensa de la Constitució, desenes d'universitaris s'han concentrat a la plaça Universitat per reclamar el seu dret a fer classes tot i les vagues convocades pels sindicats independentistes. Amb el lema 'Jo sí vaig a classe', han animat els estudiants unionistes a concentrar-se dijous davant dels piquets de vaga per superar-los i poder fer classe.

La presidenta de l'entitat, Julia Moreno, veu "fonamental" que els professors i estudiants que no estan d'acord amb la "imposició d'una ideologia" i el fet que una "vaga política" els impedeixi anar a classe s'organitzin i "alcin la veu". "Ja n'hi ha prou que la Barcelona en flames o les universitats ocupades siguin portada, les portades han de ser els joves que defensen la llibertat i els drets", ha explicat.

Durant l'acte han parlat membres de S'ha acabat i un professor universitari, que han reclamat el dret a discrepar amb normalitat i convivència, a fer classes sense pressions dels independentistes. També han demanat a les universitat neutralitat institucional. PP i Cs, així com altres entitats com l'ACVOT i Impulso Ciudadano, han donat suport a l'acte.

stats