CAS NÓOS

Els ducs diuen a Castro que poden vendre el palauet per 6,9 milions i just entregar-li'n 1,6

Urdangarin demana autorització al jutge i enumera tot allò que s'ha de pagar abans, com ara la hipoteca, la plusvàlua o deutes amb l'Agència Tributària

“Ho he de mirar” ha estat la resposta que ha donat aquest dimecres el jutge Castro en ser demanat sobre si autoritzarà o no la venda del palauet de Pedralbes dels ducs de Palma, tal com li ho demanaren ahir Iñaki Urdangarin i la infanta Cristina. I és que el contingut de la petició i de l'acord que han assolit els ducs de Palma amb el comprador, mitjançant el qual aquest ha d'abonar 6,9 milions d'euros –300.000 dels quals ja els ha avançat com a senyal– deixa únicament un saldo net d'1,9 milions d'euros, dels quals els ducs podrien entregar-ne 1.681.681 al jutjat.

 
En el seu escrit, en el qual Iñaki Urdangarin demana al jutge que aixequi l'embargament que pesa sobre el 50% del palauet per tal de poder-lo vendre lliure de càrregues, es detalla tot allò que ha d'abonar el duc de Palma abans al jutjat de Nóos. Per començar, s'explica que el preu de venda que s'ha aconseguit “és el millor preu des de juliol de 2012”: un total de 6.950.000 euros.

 

Pagaments pendents

Llavors s'enumeren els pagaments que, segons la representació d'Iñaki Urdangarin s'han d'assumir: una hipoteca amb la Caixa per import de 4.400.000 euros, 17.500 euros de descobert en la hipoteca, 437.215 euros com a import de la cancel·lació d'un producte derivat, 149.723 euros com a plusvàlua de la venda a pagar a l'Ajuntament de Barcelona, honoraris del lletrat de l'operació per import de 9.075 euros i, finalment, 1.100 euros com a despesa de cancel·lació de la hipoteca en el Registre de la Propietat.

 
Descomptat tot això, queda un saldo net d'1.935.387 euros. Però, a més a més, Urdangarin explica que del 50% d'aquest saldo net s'han de llevar també 253.705 euros que ha d'abonar a l'Agència Tributària, de manera que el líquid que li queda és de 713.988 euros (a més del 50% de pisos a Palma i Terrassa ja embargats pel jutjat).


La infanta Cristina és titular del 50% del palauet (o torre-xalet com es defineix en el contracte) i, per tant, li quedarien 967.693 euros de la venda del palauet per lliurar al jutjat.


En l'escrit s'indica que aquestes quantitats finals netes són les que poden aportar al jutjat per cobrir les respectives fiances de responsabilitat civil imposades (de 13,5 milions en el cas d'Urdangarin i de 2,6 milions en el cas de la infanta). En el cas de la infanta, es recorda que ja ha avançat 587.413 euros, de manera que la quantitat que té per abordar la fiança és d'1.555.106 euros, i Urdangarin, els 713.988 euros més el que ja té embargat d'altres propietats. No és necessari fer gaire càlculs per veure que el líquid que volen entregar els ducs no basta.

 
Després de detallar-ne les xifres, la representació d'Urdangarin demana al jutjat que aixequi l'embargament que pesa sobre el xalet amb el compromís que consignaran en el jutjat l'import íntegre net del producte de la venda.


L'operació depèn de Castro


Tot i que els ducs de Palma ja han subscrit, amb data de 7 de desembre de 2014, un document amb el comprador, s'hi diu clarament que la validesa del contracte d'arres, paga i senyal està supeditada que la part venedora (els ducs) aconsegueixi l'oportuna autorització judicial perquè la venda es pugui fer lliure de càrregues. Si no és així, es resoldrà sense que es pugui considerar cap incompliment i el comprador just podrà recuperar el dipòsit de 300.000 euros fet davant notari.


També es fa constar que una altra persona es pot subrogar en la posició del comprador, de manera que no es pot presumir que la persona que figura com a comprador, un advocat financer d'una firma internacional, en sigui el comprador darrer.


Si Castro resol a favor dels ducs, la venda es materialitzarà el proper mes de març. De moment, el jutge ha donat trasllat a les parts perquè hi diguin el seu parer abans de prendre la decisió.

 
Els advocats de la infanta, Miquel Roca i Jesús María Silva, han afirmat, en declaracions a Efe-TV, que confien que el jutge autoritzi la venda perquè és més beneficiós per a l'Administració de Justícia disposar de doblers que de béns embargats. Han afegit que és “absolutament correcte” que Castro vulgui fer un seguiment de l'operació i Roca ha comentat que la infanta està disgustada per haver de vendre la casa perquè hi havia posat il·lusió.

 

 

 

Més continguts de

El + vist

El + comentat