Portada 24/03/2015

La defensa de Romanov passa a "l'atac frontal"

Els advocats anuncien que demanaran la nul·litat del procediment judicial perquè el consideren una vulneració dels drets fonamentals del seu client

M. Ramis
4 min
Repina, García Montes i Vinogradova, als jutjats. / ISAAC BUJ

PalmaLa defensa d'Alexander Romanov passa a "l'atac frontal". Els advocats del presumpte mafiós rus detingut arran de l'operació Dirieba el desembre de 2013 han anunciat que demanaran la nul·litat de tot el procés que el manté en presó provisional des de fa "un any, tres mesos i 13 dies" perquè consideren que és una violació dels drets humans.

Així ho han anunciat Margarita Repina i Marcos García Montes, els lletrats que han assumit la defensa de Romanov, en una roda de premsa en la qual han estat acompanyats per Natalia Vinogradova, la dona de Romanov. A més, han destacat que han presentat queixes formals davant el Ministeri de Justícia i el Consell General del Poder Judicial, sense descartar que presentin queixes davant les institucions internacionals de defensa dels drets humans.

"Si ens diuen que a Espanya hi apareix un mafiós rus i a Rússia diuen que no és un mafiós, doncs, com és que a Espanya es pot considerar algú mafiós sense proves? Això què és? És un muntatge judicial, o un error, o alguna cosa mal feta", ha clamat García Montes. Sense proves, sense haver estar acusat, la defensa de Romanov veu en l'intent d'aconseguir l'hotel Mar i Pins de Peguera l'explicació de tota la situació.

Romanov fa més d'un any que és a la presó imputat pels delictes de blanqueig de capital, frau fiscal, falsedat i contra els drets dels treballadors. Unes imputacions que durant tot aquest temps encara no s'han traduït en una acusació formal. "És una situació injusta, perquè consideram que està segrestat judicialment", ha indicat García Montes, que ha fet contínues comparacions amb altres casos per fer veure que la situació del seu representant no és normal.

"Romanov pateix una sèrie de malalties per les quals els metges només li recepten paracetamol pel dolor. Si el seu nom fos Bolinaga, potser ja estaria en llibertat provisional", s'ha queixat el lletrat. "La seva condició processal és la d'imputat. I no està acusat de res, no hi ha escrit d'acusació. És molt trist que a Espanya hi hagi una persona en presó provisional sense estar formalment acusat", ha afegit Montes.

"Si comparam el cas amb un altre que també porta el meu despatx i que també té l'origen a Palma, el dels Àngels de l'Infern, en veurem les diferències de tractament. Resulta que els acusaven, els mateixos fiscals, de delictes diversos... Menys d'avortaments il·legals els acusaven de pràcticament tot el Codi Penal. I tots estan en llibertat provisional. Són tan estrangers com Romanov, no tenen residència a Espanya i tanmateix són lliures", ha explicat Montes, qui també ha fet referència a les diferències de l'ús de la presó provisional en el cas de polítics corruptes.

Diuen que l'Agència Tributària ha provat que no hi ha delicte fiscal

A més, tant Repina com Montes han recordat que l'Agència Tributària ha remès a la jutgessa els informes que acrediten que no hi ha blanqueig de capital ni delicte fiscal. Però no serveixen per a res. És el que no entenen. "Ja no confiam en la jutgessa", ha afirmat contundent Montes.

"L'Agència Tributària ha reconegut expressament que no hi ha delicte fiscal. Si és el PP i Bárcenas, tothom calla, però aquí contesta l'Agència Tributària i tothom mira a una altra banda. Però a veure, senyora jutgessa, què vol més?", ha etzibat Montes.

Per la seva banda, Repina ha fet referència a altres casos que han acabat arxivats a causa d'"exagerats informes" de la Guàrdia Civil. En aquest sentit, Repina ha recordat que a Rússia no hi ha cap sentència que consideri Romanov cap de la màfia ni ha estat condemnat per res relacionat.

"Tot fa pensar que la Guàrdia Civil va ser induïda per algú que va veure fàcil relacionar els problemes que havia tingut Alexander a Rússia per generar les sospites que ens han portat a aquesta situació", ha indicat Repina, recordant el cas de l'exconseller de Turisme, Carlos Delgado, que també va ser arxivat per aquests "exagerats informes" de la Benemèrita.

Mà negra

Així, tant Repina com Montes han insistit en la teoria dels interessos ocults per aconseguir l'hotel Mar i Pins de Peguera, el bessó de tot l'assumpte. En aquest sentit, han recordat el pacte que els va oferir el fiscal Anticorrupció Juan Carrau i les següents ofertes de compra que han rebut per l'hotel. Tant Repina com García Montes han estat molt durs amb el fiscal.

"Durant aquest temps, hem rebut cinc ofertes de compra de l'hotel d'intermediaris diferents. Juan Carrau ens va oferir acords extrajudicials per desposseir la família del patrimoni i que se n'anassin per no tornar", ha expressat Repina, en el que ha considerat com una de les coses estranyes del procés.

En aquest sentit, Montes ha estat molt clar a l'hora d'afirmar que rebutgen qualsevol tipus d'acord. "No pactarem perquè una persona innocent mai no pot pactar sota la pressió de la presó preventiva", han indicat.

"Les conformitats només les veig en els pocavergonyes dels polítics corruptes que després de dos anys de procediment i d'estar dos anys en llibertat provisional aconsegueixen confessions. Fixa-t'hi, 'el pobret se'n penedeix'. Paga el que deu negociant amb Hisenda i al final no entra a la presó. És una manipulació absoluta de l'estat de dret i dels contribuents, perquè nosaltres pagam aquests pocavergonyes corruptes, això és el que la gent no entén", s'ha queixat Montes.

Presentació de signatures

A més d'oferir una roda de premsa, Vinogradova, Repina i Montes s'han dirigit als jutjats per presentar les signatures recollides en la campanya que la dona de Romanov va iniciar al portal change.org. Malgrat que només n'han aconseguit 277, s'han mostrat satisfets pel suport.

stats