Publicitat
Publicitat

JUSTÍCIA

La jutgessa absol l'acusat d'injuriar Jorge Campos i diu que se l'hauria d'haver encausat a ell

Considera molt greu que Campos atribuís temeràriament als sectors independentistes catalanistes haver donat cobertura a ETA per l'atemptat de Palmanova

La jutgessa ha absolt la persona denunciada per injúries per part del president del Círculo Balear, Jorge Campos, arran de l'aparició, en un fòrum d'internet, d'unes manifestacions que qualificaven Campos de "rata" per haver dit, en unes declaracions a la premsa, que havia entregat a la Policia proves que sectors independentistes de les Illes havien col·laborat amb ETA en els atemptats de l'agost de 2009 a Palmanova.

L'absolució de l'acusat es produeix perquè la jutgessa entén que els fets estan prescrits, per una banda, i, per una altra, perquè considera que, encara que no fos així, no s'ha acreditat amb seguretat que l'autor de les paraules que Campos considera injurioses sigui la persona que fou acusada. La jutgessa, en una extensa sentència, analitza la dificultat d'identificar una persona que ha fet un escrit en un fòrum d'internet, ja que tot i que s'acabi indentificant l'ordinador d'on es va llançar, no es pot assegurar qui en fou l'autor, sobretot quan la persona ho nega.

Però això no és tot. La jutgessa no qüestiona que les paraules de l'usuari identificat com a Xes –però que considera que no s'ha acreditat que sigui l'acusat– no puguin ser injurioses, però també desqualifica les paraules de Jorge Campos. És més, va més enllà i fins i tot apunta que s'hauria d'haver encausat també Campos, tot i que ara, cinc anys després dels fets, no és viable per prescripció.

Així, la jutgessa adverteix que la llei no empara "aquelles persones que s'excusen en el dret a la llibertat d'expressió per fer declaracions totalment injurioses i fora de lloc com les que va fer el denunciant (Jorge Campos) en els mitjans de comunicació en un moment especialment sensible, perquè dos dies abans ETA havia assassinat dues persones a Mallorca".

"El fet de manifestar davant la premsa (com va fer Campos) que determinats sectors de persones que pertanyen a una ideologia concreta, el nacionalisme catalanista en aquest cas, són simpatitzants d'una organització terrorista és gravíssim i hauria de donar lloc a la incoació d'un procediment penal", escriu la jutgessa en un dur retret a l'actuació de Campos.

I no acaben aquí els retrets de la jutgessa. També apunta que les manifestacions de Jorge Campos demostren un temerari menyspreu a la veritat, perquè va acusar una generalitat de persones de simpatitzar amb el terrorisme, sense cap prova que permetés aquesta generalització. Acusar d'aquesta manera temerària persones, entitats o fins i tots partits per tenir una determinada ideologia no té cabuda –sentencia la jutgessa– a la Constitució. La jutgessa té clar que així com es van perseguir les afirmacions en el fòrum que podien ser injurioses contra Campos també s'hauria d'haver obert causa contra ell.

La jutgessa declara fets provats que Campos va dir que havia posat a disposició de la policia proves que sectors independentistes de les Illes havien col·laborat activament en la comissió de l'atemptat, ja que ETA no tenia infraestructura suficient per actuar a Mallorca tota sola. Aquestes declaracions foren objecte de molts de comentaris, entre d'altres, el de l'usuari Xes, que en el fòrum www.racocatala.cat va escriure: "Un país ocupat amb aquestes rates ha de sofrir encara aquest cinisme. Suposo que aquesta rata, quan van matar els dos guàrdies civils, devia treure el cava de la nevera i devia dir 'Ja tinc més arguments".

La jutgessa tant troba delictives les paraules de Campos com les que es van escriure després, però cap de les dues ja no es poden perseguir penalment, segons el seu parer.

La sentència de la jutgessa Victòria Crespí, que durant tot el judici es va dirigir a Jorge Campos en català, no és ferma i es pot recórrer davant l'Audiència de Balears.

Etiquetes

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT