Política 11/09/2014

Una multitud, colorista i festiva, reclama el dret a votar

1,8 milions de persones, segons la Guàrdia Urbana, han omplert la Gran Via i la Diagonal per demanar, amb un gegantí mosaic humà, el dret a votar el futur del país. La manifestació més massiva de la història d'Europa ha acabat amb la crida de Carme Forcadell al Parlament i al president del Govern: "Poseu les urnes"

Isidre Estévez
4 min
Més de 550.000 persones estaven inscrites per participar en la V / EFE

BarcelonaEren les 17.14 h i Barcelona mostrava la seva V al món, la veu d'un país que vol votar. La que probablement és la manifestació més singular organitzada a Europa, la més multitudinària en la història del continent —1,8 milions de persones, segons la Guàrdia Urbana, entre 470.000 i 520.000 segons la Delegació del govern espanyol—, ha pres forma gràcies a centenars de milers de persones que una hora abans ocupaven ja els seus trams al llarg del recorregut. Dos minuts abans de l'hora els dos laterals del vèrtex, que avançaven per la Diagonal i la Gran Via, han confluït a les Glòries, mentre a l'escenari sonava l'himne 'Ara és l'hora', un tema bàltic adaptat especialment per a l'ocasió, amb Lluís Llach al piano. L'Emma, una noia de Rubí que el 9-N farà 16 anys, dipositava el seu vot en una urna simbòlica.

L'urna que ha acollit el vot de l'Emma és com les que el Govern ha preparat per a la consulta. La imatge de l'Emma amb la papereta a les mans ha estat una imatge que envia al món un missatge inequívoc, el d'un poble que vol decidir el seu futur. I que ho vol fer a les urnes, com correspon a un país democràtic a l'Europa del segle XXI. Per remarcar el caràcter simbòlic, l'escenari de Glòries acollia divuit columnes d'urnes, 947 en total, una per cada municipi del país, protegides per un bosc d'alzines. Acabat l'acte, moltes persones s'enduien les urnes com a record.

Després de l'himne 'Ara és l'hora' les corals han interpretat 'El cant de la senyera' en un clima solemne, el d'una multitud conscient d'estar vivint un moment històric. Un massiu i llarg aplaudiment, una onada que s'ha estès des de l'escenari central, a la plaça de les Glòries, i ha avançat pels dos laterals de la V, per la Gran Via i la Diagonal, ha reverberat per la ciutat. Com ha reverberat la gigaonada que, amb algunes interrupcions, ha avançat a mesura que els manifestants han anat alçant els braços al llarg dels onze quilòmetres del recorregut. Un recorregut ordenat pels més de 7.000 voluntaris que han fet possible la V, un repte logístic que ha paralitzat Barcelona.

"No tenim por"

A les sis de la tarda, les dues dones al capdavant de les organitzacions que han fet d'aquest repte un èxit, Muriel Casals i Carme Forcadell, pujaven a l'escenari de les Glòries per expressar el sentit de la massa que omplia els carrers. "Estem preparats, pacíficament i massiva, per votar el 9 de novembre. No tenim por", ha dit la presidenta d'Òmnium Cultural, que una vegada més ha adreçat un missatge clar als polítics: "La unitat que hi ha avui aquí és la unitat que volem que es mantingui a les nostres institucions, a les nostres forces públiques. Si ells no ens fallen, nosaltres no els fallarem", ha dit Casals. "Farem un país nou i el farem entre tots. Guanyarem, el futur és nostre, el present ja el tenim", ha dit la presidenta d'Òmnium, que ha acabat amb un "Visca Catalunya lliure" entre crits d'"Independència".

"Votarem per dignitat"

Després de Casals ha estat el torn de Carme Forcadell, que ha començat el seu discurs dient que "l'onze de setembre del 1714 va ser el dia que vam perdre les nostres llibertats, i l'onze de setembre del 2014 és el dia en què les hem recuperat". La presidenta de l'ANC ha afirmat que el 9 de novembre "decidirem si volem continuar sent part de l'estat espanyol o ser un estat sobirà". "Votarem per dignitat, perquè som ciutadans, no súbdits. Votarem perquè ho devem als nostres avantpassats, a tots aquells que ho van voler i no hi són", ha dit Forcadell, que ha afirmat que "sabem que no serà fàcil, però estem preparats i ho demostrarem". "Votar el 9-N és únicament a les nostres mans", ha afirmat la presidenta de l'Assemblea Nacional, que ha demanat a tothom que sigui "protagonista" del seu país.

Com Casals abans que ella, també Forcadell s'ha adreçat als polítics, als quals ha demanat que responguin a la importància històrica del moment. "Demanem als representants polítics que sigui dignes del poble que els ha votat. Avui som garants de la unitat que ens farà indestructibles, perquè no hem arribat fins aquí per fer-nos enrere. Arribarem fins al final i guanyarem". "La independència ja no es proclama des del balcó, es proclama des de les urnes", ha dit Forcadell, que ha fet una demanda molt clara al Parlament i al president del Govern: "Posin les urnes".

Tres anys de mobilitzacions massives

Deu minuts després de les sis les corals interpretaven l'himne nacional, cantat per centenars de milers de veus al llarg de tot el recorregut, una V multitudinària que ha estat possible gràcies a un formigueig de persones vingudes d'arreu del país. Persones que han arribat a Barcelona al llarg de tot el matí i han esperat pacientment, de forma ordenada i festiva, per ocupar el seu lloc en la V. Centenars de milers de persones —només els inscrits ja eren 550.000— que han ocupat els dos carrers principals de la capital per posar el seu minúscul gra de sorra a una reivindicació que, dos anys després de la marxa massiva del 2012 i un any després de la Via Catalana del 2013, continua viva, malgrat tots els que auguraven que els ànims es desinflarien. Hi ha hagut pocs crits, i molt poques pancartes, però la multitudinària i colorista manifestació, amb samarretes vermelles i grogues i un mar d'estelades, ha estat un clam molt poderós. El d'un poble que vol decidir, el d'un poble que creu en la democràcia.

Podeu seguir tota la informació de la V, minut a minut, en la retransmissió en directe de l'Ara.cat

stats