PARLAMENT

El PP intenta evitar la divisió interna amb la Llei de símbols proposant-ne una altra de consensuada

El Parlament derogarà aquest dimarts la polèmica norma que impulsà Bauzá per prohibir els llaços quadribarrats per la llengua

La Llei de símbols, la polèmica norma aprovada per la majoria absoluta del PP la legislatura passada per prohibir els llaços quadribarrats a les escoles, duia camí també de dividir els populars en la votació que s'ha de fer aquest dimarts al Parlament per derogar-la. Per sortir del pas i evitar la divisió, els populars han acordat aquest dilluns plantejar aquest dimarts en el ple una esmena 'in voce' –una modificació de paraula, no escrita– perquè s'introdueixi en la llei impulsada pel Govern per derogar la Llei de símbols i que plantejarà fer-ne una de nova però consensuada. Previsiblement, la majoria no acceptarà la modificació dels populars i aquests ja tindrien un motiu per votar en contra de la derogació de la Llei de símbols.

Allò cert és que mentre un sector del PP balear ha estat defensant que els seus diputats s'haurien d'abstenir quan es voti derogar la polèmica Llei de símbols, també hi ha un altre sector que advoca per votar en contra de la derogació. En el primer grup se situen el president de la formació, Miquel Vidal, i la portaveu parlamentària, Marga Prohens, partidaris de passar pàgina. Al PP "no li cauran els anells” si s'absté en la derogació de la Llei de símbols, ha defensat aquest dilluns Prohens. Ho feia en una compareixença amb el diputat Antoni Camps, que seria un dels partidaris de votar en contra de la derogació, juntament amb l'exvicepresident Antonio Gómez, impulsor de la llei, i altres diputats de l'òrbita de José Ramón Bauzá.

Precisament per superar aquesta divisió, el PP ha reunit aquest dilluns horabaixa expressament un comitè de direcció autonòmic, que ha decidit sortir del pas presentant en el ple d'aquest dimarts una esmena verbal per demanar una nova llei de símbols feta amb el màxim consens possible. "Proposarem que entre tots els partits siguem capaços d'elaborar una nova llei de símbols com tenen altres comunitats autònomes, des del màxim consens i amb les modificacions que siguin necessàries. Una llei que estigui per sobre dels diferents canvis de color del Govern. Confiam que tots els partits siguin responsables i demostrin que són capaços de consensuar, com tant pregonen", ha defensat el president del PP balear, Miquel Vidal, després de la reunió.

La derogació de la Llei de símbols, que es farà efectiva aquest dimarts, suposa el compliment d'un dels acords de governabilitat del Pacte i es va decidir ja en el primer Consell de Govern de l'Executiu progressista. La Llei, aprovada per la majoria absoluta del PP, no s'ha arribat a aplicar mai. Prohibia, sota l'amenaça de fortes multes, penjar a les façanes d'edificis públics els llaços quadribarrats que proliferaren en defensa de la llengua catalana als centres educatius, en el marc de la campanya 'Enllaçats per la llengua'.

Les formacions progressistes (PSIB, Podem, MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca i Gent per Formentera) han celebrat la derogació d'aquesta llei com "una victòria de la llibertat d'expressió i un reconeixement a la defensa de la llengua, el patrimoni, la cultura i la història". I han convocat les entitats que participaren en la campanya 'Enllaçats per la llengua' i la ciutadania en general a celebrar la derogació de la Llei de símbols aquest dimarts a les 18.00 hores davant del Parlament.