Escac al poder o la radiografia de les noves forces d'esquerres

El periodista del diari ARA Roger Tugas presenta a Can Alcover un llibre que analitza la irrupció de les noves formacions com Podem, Guanyem o la CUP

Què és ser d'esquerres? Les noves formacions que han sorgit en els darrers temps són d'esquerres? O simplement són populistes? Com s'han creat? Quins objectius cerquen? A aquestes, i moltes d'altres preguntes, pretén donar resposta el periodista del diari ARA Roger Tugas amb el llibre 'Escac al poder. L'auge de l'esquerra alternativa', que ha estat presentat aquest dilluns vespre a Can Alcover a Palma

"El que pretenc explicar –ha destacat Tugas– és el perquè precisament en la situació actual hi ha hagut l'auge d'aquestes formacions d'esquerra alternativa que han ocupat l'espai que fins ara era dels partits hegemònics". En aquest sentit, Tugas s'ha atrevit a assenyalar la clau que explica l'auge d'aquestes noves formacions, com Podem, Guanyem o la CUP a Catalunya.

"El denominador comú d'aquestes formacions, en uns moments en els que la gent s'ho estan passat malament a nivell social, és el seu qüestionament de les estructures d'estat existents, uns l'estructuren al voltant de l'independentisme, i els altres a través d'un nou procés constituent. A més, a la vista del gran desprestigi dels grans partits tradicionals, aquestes noves formacions ofereixen il·lusió. La gent està molt necessitada de saber que les coses poden canviar, i aquestes formacions els donen aquesta il·lusió", ha assenyalat Tugas.

L'acte, al qual han assistit una trentena de persones i que ha comptat amb la presentació de l'autor per part d'Antoni Lluís Trobat, s'ha allargat durant dues i mitja degut a l'encès debat que s'ha generat entorn al que és ser d'esquerres actualment degut a la indefinició ideològica del nou gran actor polític, Podem. I és que tal i com ha destacat l'autor, "Podem afirma que no és ni d'esquerres ni de dretes com una forma populista d'arribar a gran part de la ciutadania. Aquest enfocament permet arribar a més gent però també resta consistència al discurs de la formació".

 

El + vist

El + comentat