PATRIMONI
Part Forana 01/12/2015

Lloseta demana que l'impost turístic permeti comprar el palau d'Aiamans

El ple aprova una al·legació a l'avantprojecte de llei

M. B.
2 min
L'actual edifici és producte d'una rehabilitació durant els anys 40, quan era propietat del magnat Joan March. / A. POL

ManacorLloseta va obrir ahir una porta per possibilitar la compra del palau d'Aiamans amb els doblers que es recaptin amb l'impost de turisme sostenible que prepara el Govern. El ple aprovà una al·legació a l'avantprojecte de llei del nou tribut perquè permeti l'adquisició de patrimoni en el punt C de l'article 19, que especifica a quines inversions es pot destinar la recaptació de l'impost.

L'al·legació va tirar endavant amb els vots en contra del Partit Popular. "No significa que l'hàgim de comprar per força", ha indicat el batle, Tolo Moyà (El Pi).

Convertir-lo en residència?

La propietat del palau va proposar fa dos anys la reforma de l'immoble per donar-li un ús hoteler a l'empara de la llei Delgado, que permet usos turístics en immobles catalogats. Per aquest motiu, l'Ajuntament sol·licità al Consell la rebaixa del seu nivell de protecció com a BIC (Bé d'Interès Cultural), perquè passàs a ser un Bé Catalogat. Aquesta tardor, la propietat ha informat l'Ajuntament d'un canvi de plans i de la intenció de convertir-lo en residència per a pacients estrangers.

L'actual propietària del palau és la societat Lloseta SA, participada per la cadena hotelera Oasis.

Demandes municipals

Aquesta iniciativa municipal respecte del nou impost turístic se suma a les que ja s'han discutit en altres consistoris. Artà va demanar que allò recaptat amb l'impost pugui servir per comprar la finca dels Canons i així ampliar el Parc Natural de Llevant. El de Santa Margalida, per la seva banda, va demanar que el 80% dels beneficis es destinin a noves infraestructures i a millores de les existents en municipis turístics i el 20% restant a mesures mediambientals. Pollença i Valldemossa varen aprovar iniciatives en què es demanava que l'impost es destini principalment a mesures mediambientals i de conservació del patrimoni històric i cultural.

Santa Eugènia, en canvi, va rebutjar ahir amb els vots populars una moció del PSOE a favor de l'impost turístic.

L'immoble

El palau dels comtes d'Aiamans es va construir després de la conquesta de Mallorca. Segons consta en un informe tècnic del Consell, l'edifici va ser objecte de successives reformes fins al segle XIX, com el cobriment de la façana amb ciment o la substitució de les pintures originals de l'interior. Durant els anys 20, l'immoble va passar a mans del magnat Joan March Ordines, que n'encarregà una gran rehabilitació a l'arquitecte Gabriel Alomar, la qual pràcticament va suposar reconstruir el palau.

stats