El pressupost de Llubí augmenta un 20% i preveu comprar terreny per a una nova escoleta

Es reforcen les ajudes socials, educatives i el manteniment d’espais públics, mentre que el PP demana una rebaixa d’imposts

El pressupost que el grup de govern municipal de Llubí acaba d’aprovar per a 2016 serà d'1.564.000 euros. L’increment és de 300.000 euros, gairebé un 20 per cent més que l’any passat. Aquesta pujada es deu bàsicament, segon la batlessa, Magdalena Perelló (MÉS), “als ingressos generats per la pressió fiscal sobre béns immobles provocada per la llei Rajoy”. De retruc, això permetrà al govern progressista (MÉS, El Pi i Feina per Llubí) disposar de més marge de gestió econòmica. Aquesta major recaptació obre la porta a la compra d’un solar per a una nova escoleta de 0-3 anys, augmentar les ajudes a famílies amb pocs recursos a les quals no arriba la cobertura social de Càritas, donar un millor reforç als escolars amb dificultats, la conservació d’espais públics i la dinamització cultural.

El Consistori llubiner va debatre aquest dilluns els comptes municipals de 2016, entre retrets de l’oposició (PP), a qui, segons el portaveu, Joan Ramis, li hauria agradat que el pressupost s’hagués aprovat el mes de novembre de 2015 i que l’increment d’ingressos hagués servit per a una rebaixa general d’imposts.

L’equip de govern, però, diu que vol mantenir el compromís resultant del debat veïnal generat entorn del projecte d’una nova escoleta: mantenir-la a ca les Monges, habilitar com a tal l’edifici de la Farinera o, tercera alternativa, adquirir un solar i fer-ne una de nova. Escollida aquesta darrera, el debat se centra ara en dues opcions de compra de terreny. Però tot fa pensar que una parcel·la al carrer Roca Llisa serà l’elegida, segons la batlessa, “perquè a la vegada és la més econòmica”.
A part d’aquest projecte estrella, la conservació de la plaça de l’Església, millorar els espais del teatre Municipal, activar el casal de joves, crear un fons per a la compra de llibres, ajudes al menjador, potenciar el comerç, a més de fomentar la participació ciutadana són altres objectius per a enguany.

En canvi, el PP creu que dins el pressupost, les partides de manteniment de vials públics, millora de l’enllumenat públic, habilitar el local on els joves volen practicar música haurien de disposar de més dotació econòmica. Per al grup conservador, rehabilitar la Farinera com a escoleta era la millor opció, “ja que hauria ajudat a rehabilitar una zona cèntrica”, segons Joan Ramis. Pel que fa a la partida de contractació de treballadors per al manteniment del punt verd es podria evitar una despesa, segons Ramis, perquè durant el passat mandat municipal aquest partit, diu, ho va deixar enllestit per a un funcionament gairebé automàtic, sense haver-hi de destinar personal de gestió.

Retirada de la inscripció franquista

El ple municipal també ha aprovat la retirada de la inscripció franquista de la creu de la plaça Molí de Son Rafal, una creu de terme protegida pel Catàleg de Patrimoni del Consell, per la qual cosa haurà de ser aquest organisme el que, en aplicació de la Llei de memòria històrica, doni llum verda a la proposta del Consistori. El portaveu municipal del PP creu que “s’hauria pogut fer una consulta popular”.