PATRIMONI

Joan Jaume: "L'arxiu de Llucmajor fa 40 anys que està així"

S'havia avisat els responsables municipals almenys en dues ocasions, el 1990 i el 2007

L'arxiu de Llucmajor està en un estat deficient de conservació des de fa uns 40 anys, segons ha indicat avui Joan Jaume (PP), l'anterior batle del municipi (2008-2015). Segons ha informat, els documents es varen treure dels armaris del tercer pis de la casa consistorial on estaven guardats per traslladar-los a la taula damunt la qual estan ara l'any 1987. Aleshores ja es considerava que hi havia documents irrecuperables.

El Consistori va demanar un informe al Consell de Mallorca fa uns anys perquè analitzàs l'estat de conservació dels papers. "Ens van recomanar que no ho tocàssim fins que no hi trobàssim una solució", ha dit Jaume, qui també ha indicat que es va arribar a comanar un pressupost per a un projecte de recuperació de l'arxiu que, però, no es va posar en marxa.

Els avisos d'un historiador

L'historiador  Guillem Morro havia avisat el Consistori sobre l'estat deplorable de l'arxiu en dues ocasions. La primera va ser l'any 1990, quan el visità per fer recerca per a la seva tesi doctoral. "Em vaig trobar un caramull de documents molt importants en un estat lamentable", ha explicat l'historiador. "L'atmosfera de l'habitació era quasi irrespirable per la humitat", ha recordat.

En aquella ocasió, Morro va anar a trobar el batle –aleshores era el socialista Joan Monserrat– per demanar-li que el catalogàs, segons ha explicat. L'any 2007 tornà a les dependències municipals a la recerca dels documents per a una monografia de fra Bartomeu Catany, mediador del gran alçament forà. "Tot continuava acaramullat", ha indicat Morro, qui anà fins a cal regidor de Cultura per demanar-li una reacció i fins i tot ho comunicà a l'Arxiu del Regne de Mallorca. Però tampoc no s'actuà. "Això és un atemptat al patrimoni col·lectiu", ha dit.

La reacció del Consell

L'estat de l'arxiu de l'Ajuntament de Llucmajor, denunciat la setmana passada pel nou equip de govern (MÉS, PSOE i El Pi), ha provocat la reacció del Consell de Mallorca, que avui ha anunciat la intenció de replantejar els ajuts de la institució als ajuntaments i de posar en marxa un servei de suport als consistoris en la seva gestió, segons ha indicat el director insular de Cultura, Rafel Creus. Amb aquesta iniciativa, es pretén elaborar una radiografia de l'estat dels arxius dels consistoris de Mallorca. Una de les passes a fer seria l'elaboració d'un conveni amb la UIB i el SOIB per formar especialistes en la matèria, entre estudiants o llicenciats en biblioteconomia i arxivística.

Un dels més rics

L'arxiu de Llucmajor és "una mina", segons Morro. És un dels pocs arxius que contenen un gruix important de documents dels segles XIV, XV i XVI. Molts ajuntaments varen veure com aquesta documentació es cremava després de la revolta Gloriosa de 1868. Un dels documents que l'historiador hi ha consultat narra com Simó Ballester 'lo Tort', cabdill de la Revolta Forana, va clavar la senyera enmig de la plaça un dia de 1451.

Actualment, la documentació està repartida en tres espais. La part malmesa és la que està al tercer pis de l'Ajuntament, també conegut com la torre del Rellotge.

 

El + vist

El + comentat