El Govern demana oficialment el reingrés a l'Institut Ramon Llull

La presidenta Armengol ja ha remès a Artur Mas la carta on es fa la sol·licitud protocol·lària

El Govern ja ha sol·licitat de manera oficial el reingrés a l'Institut Ramon Llull (IRL). La presidenta de l'Executiu balear, Francina Armengol, va enviar aquest dilluns la carta en què, segons estableix el protocol, demana al seu homòleg de la Generalitat, Artur Mas, que les Illes tornin a formar part del consorci de promoció de la llengua i la cultura catalanes. La petició es produeix després d'una sèrie de reunions mantingudes per representants d'ambdues institucions per concretar les condicions del retorn. Una vegada que Mas respongui la missiva, Govern i Generalitat faran la posada en escena del reingrés.

Cal recordar que Balears va abandonar l'IRL el gener de 2013 per decisió de l'expresident José Ramón Bauzá, qui en aquells moments va justificar la mesura per motius pressupostaris i en considerar que l'Executiu ja disposava d'organismes propis per a la promoció lingüística i cultural. Tal com publicà aquest diari diumenge passat, el president 'popular' va deixar un deute d'1,2 milions d'euros en el Llull; uns doblers que de moment Catalunya no ha posat damunt la taula com a condició al reingrés de Balears.

La integració a l'IRL és un dels punts de l'acord de governabilitat rubricat per la nova majoria progressista formada per PSIB i MÉS amb el suport de Podem. I és que, segons va recordar la consellera de Transparència, Participació i Cultura, "la projecció exterior de la llengua catalana i de la cultura que es genera a les Illes Balears és un objectiu irrenunciable si volem créixer com a poble, més enllà dels límits que ens imposa la geografia".

A més, el compromís del Govern és estar també representat a l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i a la Institució de les Lletres Catalanes. En aquest sentit, es va comprometre a nomenar una persona delegada de l'Executiu dins les tres institucions esmentades.