CORRUPCIÓ
Balears 22/09/2014

L'empresari de Magaluf mort, a l'Ajuntament de Calvià: "És lamentable com es mira a una altra banda per interessos"

Les administracions ignoraren el complet informe de Javier Pierotti sobre el caos que viu la zona

J. Perelló
3 min

PALMATracte de favor a empresaris a l'hora de controlar-los o d'atorgar llicències, tiqueters que assetgen els turistes i una oferta d'oci que s'ha anat degradant amb els anys fins a arribar a oferir jocs en què s'ha de beure alcohol i després vomitar per poder continuar. Aquests fets concrets són només una part de l'informe que va elaborar el novembre passat Javier Pierotti, l'empresari aparegut mort aquest cap de setmana i que va enviar a l'Ajuntament de Calvià i al Govern per denunciar la greu situació de Magaluf.

Pierotti era molt clar en el seu document quan es referia a l'arbitrarietat de l'administració en l'aplicació de la normativa als negocis de Magaluf. "El que no es pot permetre és que s'apliquin a dit, sense transparència, sense ordre i de manera dubtosa moltes vegades".

Pierotti enumera amb claredat i contundència els problemes de la zona i inclou també un seguit de recomanacions al document 'Magaluf, problemes i solucions', un extens i detallat report del qual sembla que Pierotti mai va obtenir cap resposta de l'administració pública, i per aquest motiu va arribar a demanar la dimissió del batle de Calvià, Manuel Onieva, en el seu compte de Facebook.

Degradació creixent

"És lamentable apreciar la degradació que Magaluf ha patit els darrers anys, la falta de seguretat i l'increment d'accions delictives i il·legals, amb el corresponent i greu perjudici d'imatge per a tot el municipi, per a l'illa i per al país. És lamentable veure com durant molts anys tantes persones han mirat a una altra banda pels seus diferents interessos particulars o de grup, sense importar-los les conseqüències. El benefici guanyat per alguns ha desencadenat un clar perjudici per a la majoria", explica Pierotti en el seu informe.

Presència policial

La manca de presència policial era per l'empresari un dels aspectes més negatius de l'actuació de l'administració pública en aquest indret. "Des de cap punt de vista es pot considerar suficient la presència de vuit policies locals a Punta Balena per controlar 20.000 joves. No es pot culpar els agents per no donar l'abast, els culpables són els polítics que prescindeixen dels agents suficients a tot el país i els polítics que no es comprometen a crear legislacions més dures".

Llicències

El difunt empresari assegurava en el seu informe que no hi havia transparència en la gestió de les llicències dels establiments. "Magaluf ha crescut amb locals d'oci de manera preocupant els darrers anys, fet que a més ha donat lloc a molts dubtes sobre com s'han atorgat aquestes llicències i de quina manera. Com amb tot, la transparència ha de ser fonamental i de fàcil accés per a qualsevol ciutadà que es vulgui informar. Ho fa aquest Ajuntament?, és transparent? L'Ajuntament ha de fer complir la llei a tothom per igual i aplicar les sancions per incompliment de llicències A TOTS per igual".

Pub Crawling: beure i vomitar

"No em sembla correcte que es porti la gent com un ramat seguint el seu pastor a cegues, per anar de bar en bar i discoteques amb l'objectiu principal d'emborratxar-los. No em sembla correcte que es creïn aquests jocs incitant a beure i vomitar", assegurava l'empresari.

Pel que fa als tiqueters, "els que tenim fa uns anys són literalment 'assetjadors' que exerceixen la funció imposada pels propietaris dels locals. Són britànics el 99% d'ells. Només parlen anglès i moltes vegades malament. Molts són agressius. Molts donen una molt mala imatge. La seva oferta es basa principalment en alcohol barat o sense límit. Molts acostumen a agafar els turistes i portar-los fins al seu establiment. La majoria no tenen contracte de treball ni llicències", recull el dossier de l'empresari, finat aquest cap de setmana. De moment, s'està investigant si, com sembla, es va suïcidar.

stats