CRISI INTERNA

L'executiva nacional d'Esquerra nomena una gestora a Mallorca

Barcelona hi intervé per la divisió interna i després que el sector guanyador no hagi arribat a un acord per integrar els crítics

L'executiva nacional d'Esquerra Republicana va nomenar aquest dissabte una gestora per dirigir el partit a Mallorca. La decisió es produeix perquè en el congrés del partit del 3 d'octubre passat cap candidatura no va obtenir més del 55% dels vots i, segons els estatuts del partit, quan això passa s'ha d'aconseguir fer una executiva que integri els dos sectors enfrontats. Com que això no ha passat, es nomena una gestora. D'aquesta manera, el president electe en aquest congrés, Antoni Llompart, no dirigirà el partit, sinó que ho farà aquest òrgan col·legiat.

En el congrés del 3 d'octubre, la candidatura oficialista que encapçalava Antoni Llompart es va imposar amb un 53% dels vots sobre la candidatura crítica que liderava el batle de Bunyola, Andreu Bujosa, i que va obtenir un 45% dels suports. Hi participaren 119 militants i un 2% votaren en blanc. Esquerra preveu que quan cap candidatura no superi el 55% dels vots s'obri un procés de conciliació amb l'objectiu d'integrar en la direcció els sectors enfrontats.

Després d'un mes, aquesta conciliació no s'ha produït perquè el sector guanyador no hauria reconegut el pes dels perdedors en la seva executiva. El cas és que en la reunió d'aquest dissabte de l'executiva nacional del partit s'ha optat per nomenar una gestora, que estarà al capdavant de la formació a Mallorca fins que es convoqui un nou congrés insular.

La decisió de nomenar aquesta gestora s'ha comunicat aquest dilluns als militants d'Esquerra a Mallorca. Tot i que oficialment encara no s'ha donat a conèixer qui la integra, es preveu que hi sigui el president d'Esquerra a Balears, l'historiador Guillem Morro, a més d'altres membres del partit com Lluís Segura, Jaume Amengual, Catalina Munar o Isidre Mateu.

El nomenament d'aquesta gestora evidencia la divisió del partit a Mallorca i suposa la intervenció de Barcelona després que els dos sectors enfrontats del partit no s'hagin posat d'acord. Aquesta divisió, que es produïa en el congrés on Joan Lladó abandonava la presidència, ja es va fer evident en el conclave d'Esquerra Illes que es va fer al juliol, on Guillem Morro va guanyar només per un vot de diferència el regidor de Manacor Joan Llodrà. Morro, però, no va ser rellevat per una gestora.

El + vist

El + comentat