GESTIÓ DE L'AIGUA
Portada 05/03/2015

Primera declaració en el litigi entre l'Ajuntament de Manacor i l'antiga concessionària de l'aigua

L'empresa reclama 8,5 milions d'euros i Amer alerta d'una mala defensa per part de l'advocat municipal

M. Bonnín
3 min
AIGUA NO PROU BONA  Les analítiques fetes a l'aigua de Manacor indiquen que no és apta per beure-la. És el motiu principal per què l'Ajuntament en vol fer la distribució.

ManacorL'enginyer municipal de l'Ajuntament de Manacor està citat a declarar davant el jutge el proper 18 de març sobre el conflicte que manté el Consistori amb l'antiga concessionària de l'aigua potable al municipi, Aguas Manacor SA. L'empresa va demandar la Sala i li reclama 8,5 milions per no haver-li deixat apujar les tarifes de consum quan en tenia la concessió. Cal recordar que el líquid que es distribueix a la capital de Llevant supera de molt els màxims permesos de concentració de nitrats i no és apte per al consum, motiu que argumentava l'Ajuntament per no permetre una pujada de taxes.

Al litigi de l'empresa se suma la manca de confiança de l'equip de govern en l'advocat municipal encarregat de defensar els seus interessos, Felipe Pou. El regidor de Medi Ambient, Bernat Amer, ha sol·licitat per escrit tota la informació sobre la situació processal del cas, perquè no n'ha rebuda cap. "No sé ni tan sols qui més ha d'anar a declarar", ha lamentat el regidor. L'enginyer, de fet, ha rebut la citació judicial sense cap informació prèvia de l'advocat, segons ha explicat Amer. No ha estat possible contrastar les dades amb el misser.

El Consistori va anunciar que externalitzaria la seva defensa en aquest afer, però finalment no ho ha fet. En canvi, sí que n'ha contractada una altra per al cas de les indemnitzacions de les zones verdes. Tanmateix, n'hi ha molts més en què Amer considera que el l'Ajuntament està "desemparat" per mor d'una mala defensa, com l'esbucament de l'aparcament del teatre principal i les indemnitzacions dels veïns de Portocristo afectats per la construcció del pont del Riuet. De fet, el regidor ja havia demanat que se suspengui de sou i feina l'advocat.

Municipalització

L'Ajuntament va assumir la gestió del servei d'aigua potable al municipi el 15 de novembre del 2013 després que Aguas Manacor en tingués la concessió durant 27 anys (25 que marcava el contracte més 2 de pròrroga). L'empresa denuncià el Consistori l'any 2012 i li reclamà 4,8 milions d'una banda, que serien els doblers que suposadament va perdre per no poder apujar preus, i 1,2 milions de tasques de manteniment d'una altra. La suma ha anat augmentant fins a arribar als més de 8 milions.

A part d'Aguas Manacor, al municipi hi ha quatre concessionàries més: Aigües Son Tovell, que cobreix Portocristo, s'Illot, Cala Morlanda, Cala Anguila, Cala Mendia i s'Estany d'en Mas; Aigües Son Macià, Ancusa, que gestiona la de Cales de Mallorca; i Aigües Cala Murada.

Un pou nou amb aigua bona

Actualment, el Consistori està en procés d'habilitar un nou pou d'aigua potable per rebaixar la concentració de nitrats i Amer ha afirmat que la lentitud administrativa provoca retards importants en aquesta tasca. "Hem esperat mig any a rebre la resposta del Consell per fer una canonada de 200 metres", ha dit l'edil. Es tracta de la canalització que s'ha de fer per connectar el pou de la Gravera, d'on es podrà extreure aigua amb una concentració de nitrats d'11 mg per litre.

El màxim de concentració de nitrats permesa legalment és de 50 mil·ligrams per litre, tot i que la Directiva Marc de l'Aigua estableix que quan s'arriba als 37,5 mg/l ja s'han de prendre mesures per no arribar al màxim. Segons demostraren unes analítiques de l'any 2010, en alguns pous s'arribava fins a 132 mg/l. Aquesta històrica mala qualitat de l'aigua ha fet que la taxa que paguen els manacorins s'hagi mantingut congelada des del 1989 i sigui una de les més baixes de l'Estat.

stats