CALES VERGES
Portada 27/05/2015

Demanen permís per instal·lar un xibiu a Cala Varques

L'empresa concessionària de les platges de Manacor projecta el negoci fins al 2018

Margalida Bonnín
2 min
La massificació de la cala ja hi ha propiciat xibius il·legals. / J. SITGES

ManacorCala Varques també podria tenir un xibiu aquest estiu. L'empresa concessionària del manteniment de les platges de Manacor, El Matambrito SL, ha sol·licitat a la Demarcació de Costes el permís per instal·lar un "quiosc desmuntable" a l'emblemàtica cala manacorina fins l'any 2018. El projecte està en exposició pública des de dilluns i s'hi poden presentar al·legacions durant 20 dies.

L'Ajuntament no estava assabentat d'aquesta petició, segons ha indicat el regidor de la zona costanera, Joan Gomila, qui ha informat que la temporada passada ja es va fer una sol·licitud semblant. "Es va denegar perquè s'havia demanat en plena temporada", ha dit. "En aquest cas, el proper equip de govern haurà de decidir si s'hi posiciona a favor o no", ha afegit.

Aquest tipus de permisos són competència de la Demarcació de Costes. La institució acostuma a demanar als ajuntaments un informe no vinculant sobre els projectes que s'han d'instal·lar en el seu territori. En el cas de Manacor, encara no hi ha hagut cap contacte, segons indica Gomila. Això no obstant, altres projectes que surten en el mateix anunci del BOIB sí que han passat pels consistoris respectius. És el cas d'una petició per instal·lar un parc aquàtic a Son Bauló (Can Picafort), per exemple.

Ja es negociava

Gomila ha indicat que la possibilitat d'instal·lar un xibiu a Cala Varques ja es va incloure dins les negociacions amb els propietaris de les finques per habilitar un camí d'accés. Aquesta informació, però, no s'havia transmès a l'oposició, tal com ha recordat el regidor d'Esquerra, Joan Llodrà.

La petició per instal·lar un negoci a Cala Varques és paral·lela a una altra per posar-ne un a la platja de sa Canova (Artà). En els dos casos, es tracta de platges situades en zones de màxima protecció (ANEI i altres figures) i de gran valor paisatgístic. Són platges sense urbanitzar, de cada vegada més conegudes pel gran públic. També estan de cada any més massificades, un fet que s'exagera a la cala manacorina, que és més petita.

En el cas de sa Canova, l'Ajuntament d'Artà es posicionà contra el projecte i emeté un informe desfavorable, segons va subratllar el Consistori. A Manacor, però, la iniciativa no es veu amb mals ulls. Ara bé, segons Gomila, és improbable que es faci efectiva aquest estiu, perquè encara no hi ha un camí d'accés per on es puguin traslladar els productes que s'hi comercialitzarien. "L'empresa demana permís perquè quan ja sigui possible ells puguin ser els primers", ha dit.

El problema de la massificació

La sostenibilitat i la seguretat a les cales verges de Manacor és un dels conflictes controvertits que heretarà el proper equip de govern. Durant les darreres legislatures no s'hi ha posat solució. La posició de l'Ajuntament ha estat la de negociar per intentar millorar l'accés a la cala i per instal·lar un aparcament a l'inici del camí. Malgrat no acabar fent cap de les dues coses, sí que ha apostat per fer propaganda a l'indret com a imatge turística del municipi. La darrera acció en aquest sentit ha estat l'edició de pòsters amb la imatge de la cala.

stats