El Govern tomba el parc fotovoltaic de Manacor

El ple de la Comissió de Medi Ambient hi vota en contra tot i els informes tècnics favorables

El ple de la Comissió Balear de Medi Ambient ha rebutjat el projecte de construcció del parc fotovoltaic més gran de Mallorca al pla de Santa Cirga (Manacor), malgrat que els informes tècnics són favorables a la instal·lació.

La institució que ha donat més arguments contra el projecte ha estat la Direcció General d'Indústria i Energia, representada en el ple per Jaume Ochogavia. El director general ha defensat que els seus impulsors haurien d'haver presentat al Ministeri els 25 milions d'euros d'aval necessari per tirar-lo endavant abans de sol·licitar el vistiplau de Medi Ambient, segons ha informat el delegat de Medi Ambient de l'Ajuntament de Manacor, Bernat Amer, present a la sessió en qualitat de convidat. Per la seva banda, el Consell de Mallorca ha al·legat que el projecte hauria d'estar regulat pel Pla Director Sectorial d'Energia, modificat recentment i en exposició pública.

Decisió política?

Aquesta decisió pot agafar per sorpresa els impulsors del parc fotovoltaic, que donaven per superat aquest tràmit. Els vots contraris a les decisions tècniques no són habituals a la Comissió de Medi Ambient. Això no obstant, segons ha informat Amer, també s'han donat alguns arguments de caire tècnic contra el projecte, com l'augment de la temperatura que provocaria la instal·lació de més de 120 quarterades de plaques solars. Tot i que avui no ha estat possible contactar amb Ochogavia, en diverses ocasions el Govern s'ha mostrat contrari a impulsar projectes d'energia solar de gran envergadura.

El projecte ha tengut nou vots en contra i un a favor. Abans de la votació s'havia plantejat deixar el tema damunt la taula, però això hauria obligat el ple a resoldre la qüestió en un termini de tres mesos.

El més gros

El parc productor d'energia solar està projectat a les finques de Santa Cirga i Son Crespí Nou, situades entre Manacor i Portocristo. En un principi, havia d'ocupar quasi 130 quarterades, tot i que l'empresa promotora, Parque Fotovoltaico Santa Cirga SL, es mostrà disposada a reduir-ne un poc les dimensions. La seva intenció és instal·lar-hi 250.000 plaques solars i dissimular l'impacte paisatgístic posant una barrera de vegetació entre el camp i la carretera.

L'Ajuntament de Manacor va donar el vistiplau al projecte el juliol passat perquè els informes dels tècnics hi eren favorables. Això no obstant, està en desacord sobre la ubicació triada. Part de l'opinió pública també veu amb recel la instal·lació, tant per l'impacte paisatgístic com pel fet de situar-se en una finca emblemàtica. Mossèn Antoni Maria Alcover va néixer a Santa Cirga. Avui la finca és propietat de la família March.

El + vist

El + comentat