ENERGIES RENOVABLES
Part Forana 03/02/2016

El Govern tornarà a avaluar el parc solar de Manacor després d’atendre el seu recurs

L’executiu del PP el va descartar fa un any tot i que tenia els informes tècnics i jurídics a favor

Miquel Barceló
2 min
IMPACTE VISUAL I TERRITORIAL La recreació de l’aspecte que tindria la instal·lació de 250.000 plaques solars en els 900.000 metres quadrats feta per part 
 De la promotora del parc fotovoltaic aquest estiu passat permet veure l’impacte de les plaques solars quan s’aixequen 
 En sòl rústic.

ManacorLa Comissió Balear de Medi Ambient haurà de tornar a estudiar el projecte de parc fotovoltaic de Santa Cirga, entre Manacor i Portocristo, i decidir-ne o no l'aprovació després que la Direcció General d’Energia de la Conselleria de Territori hagi acceptat el recurs dels promotors davant el rebuig que, ara fa un any, va trobar a mans de la mateixa Comissió de Medi Ambient, llavors controlada pel PP. La Direcció General d’Energia ha tornat el projecte a la conselleria de Medi Ambient, perquè la comissió política en valori, per segona vegada, la viabilitat, atenent als informes tècnics i jurídics favorables, que la mateixa comissió política va rebutjar el 2015 i donat que el projecte s’ha reduït un 20 per cent.

Parc Fotovoltaic Santa Cirga, presentà a l’agost de 2013 un projecte d’instal·lació de 250.000 mòduls sobre una superfície de 100 hectàrees per a una producció de quasi 60 megawatts (MW). Ara fa un any, la Comissió Balear de Medi Ambient denegà el vist i plau al·legant deficiències administratives, entre les quals la manca d’un aval de 25 milions d’euros. Tècnics i juristes del mateix departament, però, havien emès informes favorables al projecte.

Ara la conselleria de Territori hi podria donar llum verda, després que el projecte s’hagi reduït, i hagi passat d'una instal·lació de 200.000 mòduls en un terreny de 75 hectàrees i una producció d’uns 50 MW. José Antonio Pérez Rojas, director de desenvolupament de la companyia (de capital alemany), ha explicat a ARA Balears que tot i perdre un any, “per una decisió política de 2015 que sembla errònia”, el projecte resta pendent de passar de bell nou el tràmit polític “amb un govern diferent i que aposta per les energies renovables”.

Ara, el projecte podria ser avaluat a la Comissió del mes de març, “igualment amb tots els informes preceptius a favor”, segons explica Parc Fotovoltaic Santa Cirga. Aquesta companyia també ha atès la reculada terra endins en gairebé mig quilòmetre des de la carretera Manacor-Portocristo, i la col·locació de barreres, atenent algunes queixes veïnals referides a l’impacte visual que sobre la zona i la via pot tenir el parc.

Parc Fotovoltaic Santa Cirga depèn de la multinacional KS Management, que disposa ja de sis parc solars més a Calvià, Santa Margalida (3), Vilafranca i Artà, que sumen 15,6 MW d’injecció energètica a la xarxa elèctrica insular. La producció d’aquest sis parcs no arriba a un terç del potencial que generarà Santa Cirga.

stats