ELECCIONS

L'urbanisme pot condicionar els acords electorals de Manacor

El PGOU grafia bona part del creixement als nuclis costaners

L'urbanisme pot marcar els pactes electorals a Manacor. L'avanç del Pla General d'Ordenació Urbana, actualment en exposició pública, grafia un creixement amb dues noves zones de polígon industrial a Portocristo i un gran espai per a equipaments a s'Illot. Podrien ser dues mesures que minvin la possibilitat d'un futur pacte en què coincideixin els Independents de Portocristo, que s'han presentat en coalició amb els illoters, i MÉS-Esquerra, que s'hi podria posicionar en contra.

El PGOU proposa un creixement de sòl industrial al nucli costaner, en detriment de Manacor. Aquest se situaria a la zona de l'Institut, on ja hi ha un polígon en marxa i se n'hi afegirien dos més. Són terrenys que es podrien destinar a empreses nàutiques. Una mesura necessària, segons el portaveu d'Aipc, Joan Gomila: "Ara molta gent ha d'anar a foravila, de manera irregular, per hivernar barques, o les té en un altre lloc", ha indicat. També s'ha mostrat flexible a negociar aquests aspectes, si fos necessari, amb vista a un futur acord.

El Pla General manacorí preveu, així mateix, una nova gran zona d'equipaments a s'Illot, que es pot destinar a usos hotelers, esportius, etc. A aquesta grafia en sòl illoter, s'hi ha d'afegir la previsió de sòl rústic per ubicar-hi un camp de golf o un camp de polo, "un gran equipament esportiu", segons la memòria del Pla, per "desestacionalitzar" el turisme. Aquest se situaria en terrenys rústics entre Cales de Mallorca i Cala Murada.

Pacte difícil

La formació del proper consistori manacorí és molt incerta d'ençà que quatre partits s'han posicionat formant dos blocs. Primer, El Pi i Aipc acordaren que negociarien junts. Després, MÉS-Esquerra i PSOE feren la mateixa passa, anunciant un acord al qual es podrien sumar altres formacions. L'entesa entre aquests dos fronts obre dos escenaris possibles: un gran pacte entre quatre partits, que tindria com a conseqüència un govern de 16 edils, o un acord entre El Pi, Aipc i PP, que podria provocar el rebuig per part de l'opinió pública. Com a resposta als rumors que afirmen que ja hi hauria acord entre aquestes tres formacions, els portenys ho han negat a través del seu perfil de Facebook.

Pel que fa al Partit Popular, està a l'espera d'ofertes, si les altres parts no arriben a un acord. "Estam tranquils", ha indicat Pedro Rosselló, el candidat. L'agrupació s'ha reunit, de moment, amb Aipc i El Pi.

MÉS-Esquerra i El Pi s'han trobat avui per valorar les possibilitats d'acord. Les dues agrupacions optarien a ocupar la batlia, malgrat que també és possible un repartiment de dos anys per a cadascun.

L'Ajuntament de la capital del Llevant durà a terme el darrer ple de la legislatura dimecres que ve. Serà la darrera sessió presidida per l'actual batle en funcions, Antoni Pastor, i servirà per fer balanç dels darrers quatre anys.