Part Forana 24/06/2015

El ritual màgic del vimer torna per l'albada de Sant Joan

43 nins i nines van a s'Hort des Correu de Manacor per curar-se del 'trencat'

Margalida Bonnín
2 min
Una dona de la possessió frega la saba del vímet pel llombrígol d'un nin. / M.B.

ManacorAmb la primera llum de l'alba, passats vint minuts de les 6, la finca de s'Hort des Correu (Manacor) ha tornat a ser escenari d'una tradició centenària: la curació dels infants amb diferents hèrnies amb el ritual del vimer (o vímet), una "solució" per evitar haver d'operar els infants i que, diuen els amitgers de la possessió, té una efectivitat del 90%.

El ritual consisteix a fer passar els infants per enmig d'una branca xapada d'un dels dos vímets que hi ha a la finca. Primer, s'hi ferma un llaç amb un número per a cada nin. Quan una de les hereves de la família Sureda l'ha fet passar per la branca i li ha fregat la saba "curativa", els pares ajunten els dos trossos de branca perquè pugui tornar a brotar. Finalment, es cobreix amb fang per protegir-la. Al cap de 30 dies, per Sant Jaume, les famílies dels nins tornen a s'Hort del Correu i comproven com està la branca. Si ha brotat, és senyal de curació. Si no, hi hauran de tornar l'any que ve.

La tradició, de cada vegada més coneguda a causa de la difusió que en fan els mitjans, congrega cada any més nins i nines vinguts de tot Mallorca. Enguany n'eren 43, un rècord absolut.

Un 'vimer' sineuer?

La finca de s'Hort des Correu, on hi havia hagut un jardí botànic, és l'única de Mallorca on actualment es du a terme aquest ritual, segons es creu. Ara bé, fa anys també es feia en una finca de Sineu, segons ha explicat avui l'escriptora i estudiosa de les tradicions populars mallorquines Caterina Valriu, que era a Manacor per contemplar el ritual.

Segons ha explicat, els escrits recullen una cançó per a aquest ritual, que havien de dur a terme un Joan i una Joana:

Jo Joan, te don aquest infant a tu Joana/

que per la virtut de Sant Joan aquest infant sigui curat

stats