OBSERVATORI

El càstig de deixar un regidor sense salari

El batle de Maria ha quedat sense retribució i el de Manacor va estar-ne a punt

El Govern balear subvenciona el salari d'un regidor als ajuntaments més petits de 6.000 habitants per garantir que una persona pugui dedicar-se exclusivament a la seva gestió. És una retribució que no costa res al consistori, però que el mateix consistori decideix si vol cobrar o no. És per això que els regidors de l'oposició de Maria (PSOE, MÉS i El Pi) varen poder "castigar" sense sou el batle, Antoni Mulet, que governa amb el PP en minoria.

És el mateix cas que va passar a Campanet el passat mandat, quan el PP i el PSOE varen deixar un mes sense salari la batlessa, Magdalena Solivellas (PSM), que també tenia minoria. L'aleshores portaveu dels populars, Miquel Pons, no va dissimular i va admetre que el seu vot en contra havia estat un càstig cap a la batlessa. No li tornarà a passar, ja que el 24-M Solivellas aconseguí una majoria absoluta.

A Manacor, els batecs dels assistents al ple de divendres va augmentar la freqüència quan El Pi i AIPC –els frustrats socis de l'actual govern en minoria– varen anunciar que no donarien suport a l'aprovació dels salaris. L'abstenció del PP va salvar la nòmina dels nou regidors que governen la capital del Llevant. L'argument oficial del vot en contra dels altres dos partits era l'existència de dues dedicacions exclusives a l'àrea de Medi Ambient. Una és la de l'edil de Volem, Carles Grimalt, la dedicació del qual passa desapercebudament del 70 per cent previst al 100%, bastant més que els tres sous mínims pregonats per Podem.

Les frustracions per no haver pogut arribar a acords o la tírria personal són els motius que solen estar sota aquestes actuacions, més que no el bé comú. El "bé comú", en canvi, és allò invocat pels consistoris que anuncien rebaixes en els salaris. Al d'Inca li ha sortit el tret per la culata. El PP denuncià que la rebaixa d'un 10 per cent de despesa en retribucions no és tal si es té en compte la Seguretat Social. El batle, del PSOE, no li va rebatre l'argumentació.

 

 

Més continguts de