NOUS CONSISTORIS

Maria enllesteix un govern participatiu amb tots els grups polítics en la presa de decisions

El batle, Antoni Mulet, podrà tenir la dedicació exclusiva que li havien denegat

Maria de la Salut enllesteix un nou funcionament del Consistori que garantirà la participació de tots els grups polítics municipals en la presa de decisions. Tots els partits amb representació estaran presents a la junta de govern. Aquest compromís és necessari perquè després es permeti l'aprovació de la dedicació exclusiva del batle, Antoni Mulet (PP), que governa en minoria. Els grups de l'oposició (El Pi, PSOE i MÉS) hi votaren en contra en el darrer ple i impediren així que el primer edil cobràs una retribució.

Aquest nou funcionament, que seria únic a Mallorca, s'ha d'acabar de perfilar en una reunió aquest dijous en què participaran tots els grups, i posteriorment s'haurà d'aprovar en el ple de dilluns que ve al vespre.

"No volem que se'ns informi cada quinze dies del que passa, sinó una participació real", ha expressat Biel Mas, portaveu d'El Pi. "Es tracta que l'oposició no només rebi informació, sinó que pugui decidir i opinar", ha afegit el portaveu socialista, Bernadí Gual.

Junta de govern

La llei estableix que la junta de govern local ha d'estar integrada pel batle i per un nombre de regidors que no superi un terç del total d'edils al Consistori. Les seves atribucions són les que li delegui o bé el ple o bé el mateix primer edil. Els tinents de batle s'han de triar entre membres de la junta de govern. Així doncs, en el cas de Maria, la junta podrà estar formada per Mulet i per un regidor de cadascun dels altres partits i, per tant, els tinents de batle no podran ser del PP.

L'existència d'una junta de govern és obligatòria en municipis de més de 5.000 habitants i opcional a la resta. A Selva, amb el mateix objectiu de tenir un major control sobre les decisions, s'ha optat per la solució contrària: suprimir la junta de govern, perquè així la majoria d'assumptes passin pel ple.

Noves maneres d'organitzar-se

Des de les eleccions del 24-M, alguns ajuntaments han optat per introduir novetats en la seva organització o per la formació de pactes amplis de govern.

A Alcúdia l'acord entre El Pi i el PSOE s'ha ampliat amb el repartiment d'una àrea, la de Medi Ambient, al representant de Gent per Alcúdia. Aquest edil no entra a l'equip de govern, però sí que forma part de l'equip de gestió. A Pollença, Alternativa no ha entrat a l'equip de govern, però se li delegarà el procés d'elaboració del nou procés de participació del Consistori. L'agrupació, a més, tindrà un membre a la junta de govern. En aquest cas, també s'estudia la possibilitat que els altres partits de l'oposició (Tots, El Pi i PP) també hi siguin presents, sense vot.

Altres consistoris han apostat per acords amplis de governabilitat. A Sant Llorenç des Cardassar, hi governen els carrioners independents de Gisca (5), el PSOE (2) i MÉS (1), malgrat que amb els dos primers hagués bastat per formar majoria absoluta. Un cas similar és el de Sencelles, on l'acord de govern entre El Pi i el PSOE també inclourà Volem i deixarà el PP i MÉS (que podria acabar entrant) a l'oposició.