MARRATXÍ

Denuncien abocaments il·legals al torrent de Coanegra

Els afectats han denunciat els fets tant al Seprona (la unitat de Medi Ambient de la Guàrdia Civil) com a la Direcció General de Recursos Hídrics

Els veïns de la urbanització de Son Ramonell (Marratxí) han tornat a denunciar abocaments il·legals al torrent de Coanegra, concretament en el tram situat just després de passar el polígon de Marratxí, davall el pont que creua cap a l’estació de tren. Joan Miquel Serra, president de l’associació de veïns, informà ahir que es tracta d’aigües brutes amb substàncies presumptament contaminants, com sabons, olis i greixos que provoquen fortes olors. Aquesta brutor, a més, queda embassada en alguns trams, fet que provoca l’aparició de moscards i moltes molèsties a les cases veïnes.

Els afectats han denunciat els fets tant al Seprona (la unitat de Medi Ambient de la Guàrdia Civil) com a la Direcció General de Recursos Hídrics. Segons indicaren, avui mateix el Seprona hi té previstes algunes actuacions.

“Creim que podria tractar-se d’un delicte mediambiental”, indicà ahir Serra. Aquests abocaments es produeixen puntualment almenys des de 2012, quan es començaren a posar en coneixement de les institucions. La teoria dels veïns és que algú o una empresa aprofita quan plou o els vespres i caps de setmana per tirar la brutor a través de les canonades de pluvials que van a parar al llit del torrent. Per això, destaquen que la solució seria investigar i trobar qui és l’autor dels abocaments.

Una prova de la toxicitat d’aquestes substàncies podria ser les molèsties, com irritacions i altres reaccions cutànies, que han causat en els membres de l’associació de veïns que s’acostaren al torrent per poder fer-hi fotos.

Els Amics de la Vall de Coanegra han alertat que aquesta aigua contaminada podria filtrar-se als pous d’aigua potable. A més a més, també podria estar afectant el torrent Gros, on desemboca el torrent de Coanegra.