URBANISME

"A Marratxí no hi caben més grans superfícies"

El municipi aposta per un nou model urbanístic amb la paralització del polígon de Son Llebre i de la urbanització es Caülls II

Marratxí va aprovar ahir posar punt al creixement urbanístic desmesurat del municipi amb la paralització de la tramitació de dues zones urbanitzables: el polígon de serveis de Son Llebre (Pla de na Tesa) i es Caülls II, on estava prevista la construcció de 671 habitatges. El PP, partit que havia reactivat la tramitació durant el mandat passat, s'abstingué en la votació, mentre que l'equip de govern (MÉS, PSOE i Guanyem) i El Pi hi votaren a favor. El batle, Joan Francesc Canyelles, qualificà el ple d'ahir d'"històric".

La crítica del PP no entrà en la conveniència o no d'urbanitzar les dues zones, sinó en el fet que per aturar-les se suspengui la tramitació de l'adaptació de les Normes Subsidiàries al Pla Territorial de Mallorca. "S'ha d'aprofitar la feina feta fins ara", indicà l'edil popular Francisco José Ferrà. Canyelles respongué recordant una llarga llista de males praxis en la tramitació duta a terme per l'anterior equip de govern. Una d'elles és que el Consell encara no ha rebut resposta de les deficiències trobades l'any 2013. "El que hi havia és paper banyat, perquè no s'adaptava a la realitat", sentencià. Referint-se a la urbanització, recordà l'actual saturació dels serveis del municipi. Pel que fa al polígon, afirmà que a Marratxí "no hi caben noves grans superfícies".

Cap a un nou model

Canyelles apuntà les línies que el nou equip de govern vol seguir en la nova adaptació de les Normes. El Consistori progressista apostarà per incidir a pensar la ciutat per als ciutadans. "Ara, la xarxa urbana està només pensada per als vehicles, com si les persones no existissin", digué Canyelles. La intenció és prendre mesures per millorar les connexions i fer més habitables els carrers i les places, entre d'altres, pensades per afavorir un canvi que deixi enrere el model expansiu pel qual s'ha apostat fins ara.

Compra de patrimoni

El ple d'ahir també va aprovar, per unanimitat, la compra de l'antiga olleria de Can Palou, a Pòrtol, que s'ha de reconvertir en un centre d'interpretació del fang. El Consistori ha acordat un preu de 267.000 euros per l'olleria. De moment, encara no s'ha arribat a un acord per adquirir el solar de davant, malgrat que és la intenció. L'adquisició ja estava prevista per l'anterior equip de govern, que habilità una partida oberta de 250.000 euros en el pressupost d'enguany per a aquest fi.

L'olleria de Can Palou va començar a funcionar durant la segona meitat del segle XIX i va tancar el 1956. És un conjunt arquitectònic catalogat.