JUSTÍCIA

Matas torna a la presó amb l'amenaça de la petició d'11 anys de presó pel cas Nóos

La comunitat autònoma que va presidir i que governa el seu expartit demana per a ell, com a acusació particular, la mateixa pena que reclamen el fiscal i Manos Limpias

L'expresident del Govern balear Jaume Matas ja torna a ser a la presó després que l'Audiència de Palma hagi desestimat el seu recurs contra la revocació del tercer grau que li permetia complir la pena de 9 mesos d'empresonament en règim de semillibertat. L'Audiència de Palma l'ha retornat al centre penitenciari l'endemà que es formulassin contra ell les acusacions més dures a les quals s'ha enfrontat fins ara. El cas Nóos serà el primer gran judici a què es veurà sotmès Jaume Matas. D'entrada, es demanen per a ell 11 anys de presó, per delictes de frau a l'Administració i malversació de cabals públics en concurs amb prevaricació i falsedat. Matas és acusat en el cas Nóos per la Fiscalia Anticorrupció, l'acusació popular de Manos Limpias i també la comunitat autònoma de la qual va ser president i que actualment governa el que fou el seu partit, el Partit Popular. Amb idèntica pena, totes les acusacions demanen a Castro que obri judici oral contra ell. No pareix que Castro tingui cap dubte i amb tota seguretat Jaume Matas tindrà lloc en la banqueta dels acusats de Nóos.

El judici del cas Nóos serà, com a molt prest, passat l'estiu del 2015 o en els darrers mesos de l'any. L'expresident Matas ja haurà complert del tot la condemna de nou mesos per tràfic d'influències i, per tant, tot apunta que estarà en llibertat quan es realitzi la vista. Serà el judici més difícil al qual s'ha enfrontat fins ara. Haurà d'explicar per què va entregar a Urdangarin –i al seu soci– 2,6 milions d'euros públics per ser qui era i sense cap tipus de control ni exigències de justificació, segons asseguren les acusacions, per dur a terme dos fòrums d'interès públic dubtós i cost molt inferior al pagat de la butxaca de tots els balears.

 

Prop d'un mes i mig en semillibertat

 

Ara per ara, la justícia considera que, tot i que la pena que compleix des del passat 28 de juliol sigui curta, Matas ha de continuar a la presó. Amb la corrupció, els tribunals de justícia s'estan mostrant inflexibles i Matas s'està convertint en un exemple públic de com es paga la corrupció avui en una societat en crisi, que es mou contra aquests actes i a la qual els jutges intenten donar resposta.

Poc podia esperar Matas, en recórrer a l'Audiència de Palma per poder mantenir el tercer grau, del tribunal que li va denegar la suspensió d'una condemna de 9 mesos i que també es negà a permutar la pena de presó per una multa. L'Audiència decidí que Matas havia d'entrar al centre penitenciari el passat 28 de juliol per complir la condemna, per molt curta que fos, i ara ha resolt que hi ha de tornar. Amb tot, Matas ha rapinyat a voltant d'un mes i mig en semillibertat –sortí en tercer grau el 31 d'octubre–, que computa per a la pena.

El tribunal retreu a Matas que no ha donat cap prova d'assumpció de la responsabilitat per allò que ha fet, sinó més aviat el contrari: "Publicita amb ostentació el rebuig del càstig penal" que li ha estat imposat. De fet, torna a recordar que el delicte pel qual ha estat condemnat, el tràfic d'influències, "fou molt greu", especialment pel "descrèdit" que suposa per a les institucions públiques.

Així, el tribunal no accepta que Matas s'hagi reeducat durant el temps que ha estat a la presó –diu que no és un tractament de reinserció "apuntar-se a un campionat de frontennis"– i insisteix que no ha assumit cap responsabilitat.

La dolença auditiva de Matas no és greu segons l'Audiència, i el tribunal destaca que pot ser tractat a la presó. Precisament amb relació a la salut de l'expresident, la seva advocada, Pilar Gómez Pavón, ha assegurat que ha de ser sotmès a dues intervencions quirúrgiques, una aquest dijous. La missera ha explicat que el retorn al centre penitenciari complica el tema perquè haurà de ser custodiat per traslladar-lo al centre hospitalari. Segons la lletrada, els greus problemes d'audició de Matas l'afecten un 80% en una oïda i un 100% a l'altra, de manera que s'ha de comunicar amb un audiòfon connectat a un micròfon que ha d'emprar l'interlocutor.

El + vist

El + comentat