Les negociacions entre Matas i la Fiscalia es refreden

L'expresident està imputat per diferents causes i la seva confessió podria atenuar les eventuals penes que se li imposin

Després de mesos negociant amb la Fiscalia una confessió que li reportàs una reducció de les penes pels casos de presumpta corrupció que té pendents, Jaume Matas va fer ahir una passa enrere.

La cita que tenia al migdia amb el jutge José Castro per declarar com a imputat en el marc del cas Son Espases suposava una bona oportunitat per admetre el que ja han assenyalat tres encausats més: que el procés d'adjudicació de construcció de l'hospital va estar marcat per la manipulacions. Però Matas decidí callar.

Ara, el possible pacte per atenuar les seves eventuals condemnes està a l'aire. Mentrestant, l'expresident del Govern ha formalitzat un nou canvi d'advocat. Tot i que ahir encara va estar acompanyat de Miquel Arbona, serà Josep Zaforteza –del mateix despatx– qui figurarà com el seu lletrat i qui mirarà de reactivar les negociacions amb Fiscalia. És la cinquena vegada que Matas canvia de misser.

Horrach ha negat avui que hi hagi cap acord amb l'expresident, que ja ha complit una pena de 9 mesos de presó per tràfic d'influències a la presó de Segòvia i amb aquestes presumptes negociacions estaria intentant atenuar les penes a les quals s'enfronta.

Més enllà del cas Son Espases, Matas està imputat pel cas Palma Arena, que investiga presumptes irregularitats en el procés de construcció del velòdrom; pel cas Nóos; pel cas Over Marketing, una ramificació de la trama Gürtel; i per un presumpte pagament irregular de 120.000 a un exregidor del PP de Calvià a càrrec del consorci Turisme Jove.

Son Espases

Pel que fa al cas Son Espases, la citació d'ahir de Matas es produïa després que la seva exconsellera de Salut, Aina Castillo, i l'exgerent de l'IB-Salut, Sergi Bertran, confirmassin davant Castro allò que ja varen declarar davant la Fiscalia d'Anticorrupció i la policia: l'expresident i exministre ordenà pervertir el concurs per a la construcció de l'hospital, primer a favor de l'empresa OHL i després de Dragados.

Castillo, que va ser consellera al Govern que va presidir Matas entre el 2003 i el 2007 i que també està imputada, va explicar que l'expresident li va entregar un sobre amb una documentació que detallava arguments tècnics per tal de facilitar el contracte a OHL. Posteriorment, una vegada que 'El Mundo' va publicar que l'adjudicació seria per a aquesta UTE, Matas, sempre segons la versió de Castillo, va fer anques enrere, va demanar que es paralitzàs el procés i que es valorassin informes nous per tal que la guanyadora fos Dragados, ja que en cas contrari tindrien "un problema polític".

Matas ja va prestar declaració com a imputat per aquesta mateixa causa davant el fiscal Anticorrupció Pedro Horrach el setembre de 2014, quan complia pena a la presó de Segòvia per una peça del cas Palma Arena.

En aquesta compareixença, va explicar que després que es publicàs que el concurs de Son Espases s'adjudicaria a OHL, posant "sota sospita" les valoracions de les propostes que s'havien presentat, va convocar una reunió a la seu de la presidència del Govern per informar-se de si hi havia algun problema en el procés d'adjudicació. En aquesta trobada el responsable de l'Advocacia de la Comunitat, José María Fiol, va afirmar que tot era correcte, segons informa Efe.

Així i tot, va requerir acudir a organismes externs independents que certificassin que tot estigués correcte; va decidir consultar el Consell Consultiu com procedir i va seguir la seva recomanació de demanar informes als col·legis d'economistes i enginyers.

Com a conseqüència dels informes, es van canviar les valoracions i es va dur a terme l'adjudicació.

Abans que Matas, ha declarat el propietari de la consultoria Global PM, Jesús Peinado, qui ha confessat que el negociat sense publicitat pel qual el Govern va encarregar un informe de valoració de les propostes per construir l'hospital de Son Espases també estava manipulat a favor de la seva empresa, segons informa Efe.

Peinado havia negat aquesta manipulació en una declaració anterior davant el fiscal Anticorrupció, però avui ha canviat la seva versió dels fets, segons ha informat el mateix Pedro Horrach. En opinió del fiscal, la investigació d'aquest cas "avança de manera correcta. Tot està evolucionant en sentit positiu".

La manipulació es va dur a terme a instàncies del president de la mesa de contractació de les obres de l'hospital, el finat Juan Sanz, han informat fonts jurídiques.

Per a aquesta adjudicació es varen convidar a concórrer-hi dues empreses més (Sienta i Project Management), a més de Global PM, però se'ls va indicar que oferissin un preu més elevat per assegurar-se que serien descartades.

De tota manera, Peinado ha defensat la validesa de l'informe de valoració dut a terme per la seva consultoria, que va arribar a la conclusió que la millor proposta tècnica era la presentada per OHL.

Villar Mir

Les declaracions pel cas Son Espases continuaran demà amb la compareixença davant el jutge de l'assessor jurídic de Global PM, Luis Francisco Piña, i del president de la constructora OHL, Juan Miguel Villar Mir. Ambdós estan citats com a imputats.