OBSERVATORI

Matrimonis al Govern

En el cas de la Conselleria de Salut, què hauria passat si ell fos el conseller i ella la seva número dos?

Els primers nomenaments del Pacte mostren matrimonis. Un matrimoni dirigirà la Conselleria de Salut. Ella de consellera i ell de director de l'IB-Salut. El PP ho ha qualificat aquest dimarts com un "cas clar de nepotisme". Es diu nepotisme del tracte de favor cap a familiars o amics, als quals s'atorguen càrrecs o feines públiques només pel fet de ser-ho, sense tenir en compte altres mèrits. Tècnicament es pot defensar que aquest cas no és de nepotisme, perquè no ha estat la consellera qui ha nomenat el seu marit, sinó el Consell de Govern. També es pot defensar perquè el marit té altres mèrits –professionals– més enllà del mèrit que pot suposar ser el marit d'una consellera.

La resposta del PSIB, però, no satisfà. No val a dir que ell és el millor per al càrrec perquè aquest és l'argument que s'empra cada vegada que es fa un nomenament. No val a dir que el PP també ho feia perquè això no justifica que tu també ho facis. És molt més fàcil criticar quan és la batlessa de Barcelona, Ada Colau, qui contracta la seva parella per a Barcelona en Comú. Amb dues preguntes més es veurà que no tot és blanc o negre: Què haurien dit els socialistes si en lloc de ser ells els qui ho fan ho hagués fet el PP? Què hauria passat si ell fos el conseller i ella la seva número dos?

No és l'únic matrimoni que hem descobert amb els nomenaments. El vicepresident i conseller d'Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, només ha fet un nomenament, el de la seva secretària general. Ella, però, no prendrà possessió vist l'enrenou que s'ha creat. És la dona de l'exbatle del PP d'Alaró (així s'ha donat a conèixer des de MÉS, que és qui la proposà) i l'agrupació de MÉS en aquest municipi s'ha queixat al·legant que va fer campanya per ell en les passades eleccions municipals. Si no es posa l'accent en aquest darrer punt, el vet a la dona de l'exbatle pot semblar masclista perquè no se l'estaria jutjant per allò que ella fa sinó per ser 'la dona de'.

Els seus valedors al·legaven en defensa seva que és una excel·lent professional, que complia el perfil tècnic que s'exigeix per a un càrrec com el de secretària general d'una Conselleria. Els seus valedors deuen descobrir ara que en política pesa més la fidelitat als colors. Fins i tot en el que havia de ser 'el Govern dels millors' els excel·lents professionals abans que res han de besar l'escut.

La renúncia de la dona de l'exbatle podrà calmar els militants i simpatitzants de MÉS per Alaró, però pel camí s'haurà vist com el vicepresident del Govern, el mateix que haurà d'aplicar l'ecotaxa que rebutgen els grans hotelers, havia de rectificar la primera decisió que prenia en el càrrec.

Més continguts de