Energia

Nova York descobreix la bomba de calor contra el canvi climàtic

Els edificis produeixen un terç de les emissions de la ciutat

ARA
2 min
El centre de Manhattan, a Nova York, amb l’Empire State Building al mig.

BarcelonaLa llei municipal de Nova York estableix que els grans edificis, de més de 2.320 metres quadrats –n'hi ha uns 50.000 a la ciutat–, han de reduir un 40% les seves emissions el 2030. La solució que s'està imposant a la ciutat són les bombes de calor, un sistema d'aire condicionat i calefacció molt més eficient i net que utilitzar combustibles fòssils.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Les bombes de calor funcionen amb electricitat i són la millor opció per reduir les emissions dels edificis. De fet, els immobles són els causants d'un terç de les emissions a la ciutat estatunidenca i adoptar aquesta tecnologia és la gran opció. Segons informa el The New York Times, els usuaris de l'elèctrica Con Edison han encarregat més de 30.000 instal·lacions de bombes de calor a la ciutat. I a tot l'estat es van instal·lar gairebé 23.000 d'aquests sistemes el 2022, el triple que l'any anterior.

El sistema redueix les emissions a la ciutat, tot i que als EUA encara es produeix electricitat amb combustibles fòssils. Això desplaça les emissions als llocs de generació elèctrica, però el país està fent també la seva transició amb un creixement de les renovables, tant hidràulica com eòlica i fotovoltaica.

El pas, però, als sistemes de bomba de calor té els seus inconvenients. Un és la dimensió dels edificis. És fàcil d'instal·lar en cases petites, pisos i apartaments, però és més difícil en els grans edificis de la capital novaiorquesa. A més, les bombes de calor funcionen per sistemes d'aerotèrmia o geotèrmia. En el segon cas, a Nova York, són bastant difícils d'instal·lar, ja que el subsol és ple de canonades de tota mena, instal·lacions i túnels del metro. L'aerotèrmia desplaça la calor de l'aire, mentre que en el cas de la geotèrmia s'utilitza el subsol, amb una temperatura molt més estable.

L'altre gran problema és saber si la xarxa elèctrica està preparada. L'electrificació a la ciutat s'està fent gradualment i l'empresa d'energia Con Edison està invertint en la xarxa per preparar-la per a la nova demanda, segons va explicar al The New York Times Jen Hensley, vicepresidenta de l'empresa. De moment, diu el rotatiu novaiorquès, la xarxa està preparada.

Un altre problema per a aquest canvi és el preu. Instal·lar una bomba de calor en un edifici unifamiliar pot costar uns 20.000 dòlars. Però, segons explica el diari de Nova York, hi ha opcions de finançament. Fins al 2032 hi ha un crèdit fiscal federal de fins a 2.000 dòlars per la instal·lació i el programa Clean Heat de l'estat de Nova York ofereix descomptes a través de les empreses elèctriques que poden comportar un estalvi d'entre 8.000 i 12.000 dòlars. A més, també hi ha ajudes per a llars de rendes mitjanes i baixes.

stats