Política 24/05/2013

El Govern retalla les zones humides protegides

Això permetrà construir en casos com les Fontanelles

Q. Torres
2 min
La zona protegida de les Fontanelles, a Palma, es veurà reduïda a la meitat. L'àrea humida estrictament queda protegida i en parts de la resta es podrà construir.

PalmaEl nou pla hidrològic, que acaba de fer públic el Govern i que modifica parcialment el que va deixar enllestit el Pacte, redueix l'espai protegit de les zones humides eliminant una figura de protecció. El pla de l'exconseller Biel Vicens (PSM), que el PP aturà quan era a punt de ser aprovat per Madrid, fixava al voltant de les zones humides de Balears unes àrees humides "potencials". Entenia que si en aquest espai s'abandonava l'activitat actual, "recuperaria la seva condició de zona humida". En aquestes àrees, per prevenció, s'establia el màxim nivell de protecció urbanística, igual que en la zona humida i, per tant, no s'hi podia construir.

Ara, el pla hidrològic que tramita el conseller Biel Company fa desaparèixer aquestes àrees humides "potencials" i, per tant, determinats espais que envolten les aigües superficials deixen d'estar protegits. El canvi no és menor perquè el pla hidrològic s'imposa sobre el planejament municipal i s'estan llevant restriccions a la possibilitat que es realitzin determinades activitats en aquests llocs. Així, la modificació tindrà incidència sobretot en àrees periurbanes perquè, en funció del planejament municipal, ara es podria construir on abans no es podia fer.

La reducció de la protecció en zones amb espais urbanitzables com l'Ullal (Pollença), ses Feixes (Eivissa), les Fontanelles (Palma) o Maristany (Alcúdia) permetrà actuacions a partir d'aquesta modificació. A les Fontanelles (Palma), on es projecta un macrocentre comercial, la reducció de la superfície protegida és considerable perquè l'espai on no es podia edificar quedarà reduït a menys de la meitat.

En total, 20 zones humides de les Balears veuran reduïda de manera considerable la seva àrea de protecció, algunes fins al punt de desaparèixer, com és el cas de la del Prat de la Font de la Vila, situada just a sobre de la Universitat, a Palma. Només es mantindrà la protecció en les zones humides que s'inclouen en espais protegits o que es troben incorporades a la Xarxa Natura 2000. Tampoc no es veuran afectades pel canvi les zones humides que no tenien aquesta àrea de protecció.

És competència municipal

El director general de Recursos Hídrics, Salvador Padrosa, reconegué la desaparició de la figura de protecció de la "zona humida potencial" i la justificà perquè no estava reconeguda per la Llei d'aigües estatal i perquè, segons ell, excedia de les competències d'un pla hidrològic, atès que afectava qüestions de tipus urbanístic que són pròpies dels ajuntaments.

Ahora, si el pla hidrològic del Pacte trobava "normatius" els annexos en què figuren els mapes que delimiten aquestes zones humides, el nou pla deixa clar que aquests no tenen caràcter normatiu sinó de "recomanacions tècniques o codi de bones pràctiques". El pla de Vicens suposava un avanç important respecte de la situació anterior, perquè abans només es considerava norma la llista dels topònims de les diferents zones humides. Ara, tot i que la rebaixa en la protecció és evident amb aquest canvi, no se'n poden preveure els efectes perquè tècnicament s'haurà de tenir en compte la cartografia existent.

stats