TRANSPARÈNCIA

La Comissió de Medi Ambient obre les portes per afavorir el debat “abans que es posi l'asfalt”

Els expedients es publicaran a la web de l'organisme durant el període d'exposició pública

 

Portes obertes de “bat a bat” i especialment quan hi hagi “elements polèmics”. Això és el que vol el president de la Comissió Balear de Medi Ambient, Antoni Alorda, i el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, per a aquest organisme que avalua els impactes ambientals dels principals projectes públics i privats que es tramiten a les Illes Balears. Per això el Consell de Govern d'aquest divendres aprovarà un decret per permetre l'assistència de públic als plens d'aquest òrgan i la publicació a la pàgina web dels expedients durant el període d'exposició pública. Si fins ara els expedients només es podien consultar si la persona interessada es desplaçava físicament a la seu de la Conselleria de Medi Ambient i Agricultura, al polígon de Son Rossinyol, ara els podrà consultar qualsevol persona des del seu ordinador. “L'opinió social és rellevant”, ha dit Alorda, per a qui “escoltar la gent és important” i també ho és “donar facilitats a la premsa, corretja important perquè els ciutadans coneguin els projectes". 

“Qualsevol decisió que no mereix ésser publicada, no s'hauria d'haver pres mai”, ha dit Alorda per justificar la transparència necessària en els organismes públics. De fet, el conseller de Medi Ambient i Agricultura, Vicenç Vidal, ha destacat la importància del “compromís amb la transparència” del nou Executiu i ha insistit en què aquesta mesura significarà “un abans i un després” d'ençà que començà a fer feina a la Comissió.

Vicenç Vidal, conseller de Medi Ambient: "Si la gent té informació pot actuar amb criteri"

 

Per al conseller aquesta és “només una primera passa” per afavorir el debat públic “abans que es prenguin les decisions” i no quan ja no queda més remei, mitjançant les reivindicacions al carrer. “Si la gent té informació pot actuar amb criteri”, ha afegit. Per a Alorda, es pretén “intentar que hi hagi el debat social abans que es posi l'asfalt”.

La següent passa serà la creació d'una pàgina web que estarà operativa d'aquí a dos anys on, a més dels projectes en període d'exposició pública, es podran consultar els expedients complets. De fet, el director general de Participació i Transparència, Miquel Gallardo, ha explicat que l' encàrrec d'aquest projecte de web s'ha fet a la Fundació Bit i que l'objectiu és que “més endavant fins i tot s'hi puguin fer recerques, comparatives” i faci la funció d'arxiu. El repte de Gallardo és el de generalitzar l'obertura dels diferents organismes que conformen l'Executiu al públic, així com donar publicitat als expedients que també ho són. “Hem començat per Medi Ambient perquè són els primers que han manifestat interès, però es generalitzarà a totes les conselleries del Govern”, ha afegit.

La Comissió Balear de Medi Ambient dóna el vistiplau o no a projectes tan importants com noves carreteres, camps de golf, pedreres... i en tramita una mitjana d'entre 150 i 200 a l'any. A la propera les decisions que s'hi prenguin ja seran “tan transparents com una peixera”, en paraules de Gallardo. “L'objectiu final és que tots els ciutadans puguin observar què passa a l'Administració”.

Pel que fa a les dades confidencials, Alorda ha explicat que els promotors que desitgin no fer-les públiques hauran de presentar un projecte amb les dades dissociades.