PROJECTE DE LLEI
Portada 14/04/2015

Ecologistes i sindicats, contra la Llei de monts que ferma les mans als Agents de Medi Ambient

Els serveis jurídics de l'associació Agents de Medi Ambient estudien impugnar el projecte de llei per inconstitucional

Mercè Pinya
3 min
Ecologistes i Agents de Medi Ambient abans de registrar l'escrit a Delegació de Govern. M. P.

PalmaA les portes de començar a ser discutit en el Congrés dels Diputats, el projecte de llei que ha de modificar la Llei de monts ha aconseguit el rebuig unànime dels Agents de Medi Ambient, sindicats i organitzacions ecologistes i el suport a la causa d'aquests d'altres entitats relacionades amb la conservació del medi natural, com els col·legis de biòlegs, ambientòlegs i enginyers tècnics forestals, i de la Unió Progressista de Fiscals, l'Associació Unificada de la Guàrdia Civil i la Unió Federal de Policia, sindicat que agrupa agents de la Policia Nacional.

Es preveu que sigui aquest dijous, dia 16, quan el text es comenci a debatre i, per això, l'associació Agents de Medi Ambient de les Illes Balears (AFIB), el sindicat professional d'Agents de Medi Ambient UGT-FSP i CCOO, i les organitzacions ecologistes GOB, Greenpeace, Oceana i Amics de la Terra han registrat un escrit a la Delegació del Govern en què es demana a la ministra d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient la retirada d'aquest projecte de llei.

El modificat preveu rebaixes competencials en les atribucions dels Agents de Medi Ambient, que deixaran de ser, com són ara, agents de l'autoritat i policia judicial genèrica per passar a ser “simples zeladors sense capacitat real de denunciar de manera independent”, en paraules del portaveu del GOB, Toni Muñoz. De fet, el modificat de la Llei de monts que es tramita preveu que es retiri la potestat d'investigar delictes als Agents de Medi Ambient. Així, delictes d'incendis forestals, de construccions no autoritzades en espais naturals protegits, enverinaments no podran ser denunciats per aquests professionals, sinó que hauran d'esperar que els cossos i forces de seguretat iniciïn les pertinents investigacions per poder fer “tasques auxiliars”. “Som gent incòmoda: nosaltres no tenim un cap que ens digui on hem d'anar o no, anam allà on volem i si detectam delictes els duim al jutjat. En canvi, les forces de seguretat, amb qui feim molta feina i sense cap problema, són cossos jeràrquics, la qual cosa significa que els senyors amb molt de poder podran evitar que es vagi a la casa que s'han fet al Parc Natural...”, apunta el portaveu de l'associació Agents de Medi Ambient, Joan Amengual.

Als grups ecologistes els preocupa la rebaixa de competències d'aquest cos, atès que és “fonamental per la seva independència i la seva capacitat de vetllar per la protecció de la natura”, assegura Toni Muñoz.

Inconstitucional

Emperò aquesta, precisament, podria ser l'encletxa per on els juristes de l'associació Agents de Medi Ambient en l'àmbit estatal cerquen tombar la llei. “Els serveis jurídics estan estudiant si el fet de treure el precepte d'agents de l'autoritat és constitucional o no”, ha explicat Amengual. Es basen en el fet que una llei estatal, la de monts, podria entrar en contradicció amb la Llei orgànica d'enjudiciament criminal, per la qual també es regeixen els agents.

Especulació amb terrenys cremats

Un altre aspecte que preocupa, i molt, els Agents de Medi Ambient i els grups ecologistes és el canvi que inclou el projecte de llei de monts respecte dels boscos que han patit un incendi forestal. Si fins ara s'havien d'esperar 30 anys perquè un terreny cremat pogués canviar la classificació urbanística, amb la nova norma aquest precepte queda vinculat a un possible interès general per poder fer el canvi. Així, s'obre la porta als incendis especulatius, destaquen els detractors de la nova norma que impulsa el govern de Rajoy. “Sabem tots en aquest país com funciona l'interès general, que interès ho és, però de general en té poc. Camps de golf, hotels i urbanitzacions de luxe, d'interès general per a tots els ciutadans, poca cosa en tenen. Això farà que hi hagi més incendis i, si no, a la llarga ho veurem”, adverteix el portaveu de l'AFIB.

Amb el nou redactat també desapareixen els plans de gestió dels monts privats o públics no catalogats, fet que, segons el parer dels agents, provocarà l'abandó de molts boscos i el consegüent augment dels incendis forestals.

Suport popular

“Ells [el govern de Rajoy] es van pensar que entraria sense fer soroll, però nosaltres som un col·lectiu de 6.400 persones a tot l'Estat i demanam que no enganin la gent”, diu Joan Amengual, que insta l'executiu a explicar els motius dels canvis. “Si és per construir més, idò que ho expliquin clarament a la gent i que no s'omplin la boca amb la protecció del medi ambient”, afegeix.

Esperen que la “pressió popular” que permeté retirar la Llei de l'avortament aconsegueixi també apartar aquest modificat de la Llei de monts. Insten, per això, els ciutadans a signar una petició a la plataforma Change.org on es demana al PP la retirada de la norma.

stats