Medi Ambient torna a invertir en els espais naturals i hi destina 1,17 milions d'euros, un 800% més que 2015

Les intervencions en depuradores s'enduran 11 milions d'euros, a més de pagar els tractaments de llot a Tirme endarrerits de 2014

L'aposta de Gabriel Company com a conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori fou nul·la, un fet que s'ha posat de rellevància més que mai amb el fet que la partida que preveu el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, d'1.175.000 euros, suposa un increment del 800% respecte dels pressuposts de 2015.

Hi ha insistit Vidal durant la compareixença al Parlament per explicar els números de la seva conselleria: la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat augmenta un 14% la partida respecte de 2015. En concret, es destinaran 4,8 milions d'euros a la gestió i planificació forestal, fet que suposa un increment d'un 9% respecte de 2015; això inclou la millora i l'adquisició de nous mitjans aeris antiincendis. És en el departament de gestió dels espais naturals protegits on es registra la partida que puja més d'aquesta conselleria, un 800%. Dels 1.750.000 euros que preveu, es torna a habilitar una partida (345.000 euros) per al seguiment d'aquests espais naturals. "Situam els Espais Naturals al capdavant", ha dit Vidal.

Pel que fa als més de 20 acomiadaments que féu Company a l'Ibanat, Vidal ha dit que la seva intenció és la de "respectar el que diguin els jutges", tot i que actualment queden poques sentències pendents. En aquesta empresa pública es destinaran 13 milions d'euros en personal, 3 milions en despeses i 3,7 milions en mitjans aeris.

La despesa de planificació d'espais naturals augmenta també un 66% respecte del 2015, adreçada a l’ampliació del Parc Nacional de Cabrera i el Pla d'Ordenació de Recursos Naturals del Trenc-Salobrar de Campos.

En total, es tracta d'uns pressuposts de 180.954.877 euros, que representen un 0,43% menys que l'any anterior. D'aquests, 124,8 milions corresponen a inversions, fet que suposa un creixement de l'1,6%. Uns pressuposts "ajustats i realistes", en paraules del conseller Vidal, que ha reconegut haver-se esforçat a abaixar les despeses corrents i continuar invertint "fort" en els espais naturals protegits i en el sector primari. "No tenim els alts càrrecs que tenia al seu gabinet, el meu és molt més reduït", ha dit el conseller a Gabriel Company.

Recursos hídrics

Més enllà de l'increment pel que fa als espais naturals protegits, la gran protagonista dels pressuposts de Medi Ambient és l'aigua. La Direcció General de Recursos Hídrics augmenta un 2,6% la seva assignació i el programa de la gestió de l'aigua és el que té la partida més gran de la conselleria, un 34,7% del total.

L'assignació a ABAQUA davalla un 3% respecte de 2015. "No baixam en inversió, sinó en interessos bancaris", ha aclarit Vidal. Es preveuen en aquest sentit obres de millora a sa Costera, s'Estremera i sa Marineta.

Les intervencions en depuradores s'enduran 11 milions d'euros, a més de pagar els tractaments de llots a Tirme endarrerits de 2014. Es destinaran també 2,4 milions entre ABAQUA i la Direcció General de Recursos Hídrics per al manteniment de torrents.

La revisió del Pla Hidrològic aprovat per Company és un altre dels plans que té Vidal per a l'any que ve, per a la qual ha pressupostat una partida de 450.000 euros, que inclouran una campanya per conèixer l'estat de la xarxa d'aigua a les Illes Balears.

Gestió de residus

La Direcció General d'Educació Ambiental augmenta igualment el pressupost un 32% respecte de 2015, amb una partida de 4,8 milions d'euros, la major part dels quals, 3,8 milions, se'n van al programa de gestió de residus, que puja un 13% i del qual destaca la subvenció al Consell de Formentera, pel conseller. El milió restant es destinarà al programa d'educació ambiental, que creix un 50,6% respecte de l'any passat.

Agricultura i pesca

La Direcció General d'Agricultura tindrà un pressupost que suposarà gairebé el 20% del total de la Conselleria, 35.583.506 euros. Igualment, es destinaran 478.000 euros al programa d'investigació del sector agrari i pesquer, en una "aposta clara per transferir coneixement", ha dit Vidal, que així mateix ha destacat la seva intenció de "potenciar el producte local i donar suport a l'agricultura ecològica", a més de "millorar la rendibilitat de les explotacions agràries i la del sector agroalimentari en conjunt".

Les empreses públiques Semilla (Serveis de Millora Agrària) i el Fogaiba (Fons de Garantia Agrària) tenen un pressupost de 10 milions i 66 milions respectivament.

La Direcció General de Pesca i Medi Marí, amb una partida de 2 milions d'euros, augmenta el pressupost un 1,1%.

Company diu que són uns comptes "continuistes"

L'exconseller Gabriel Company i actual diputat del PP ha estat qui ha intervingut durant la compareixença de Vicenç Vidal davant el Parlament. Sense estalviar crítiques a determinades inversions que considera minses, Company ha dit a Vidal que "té coses molt continuistes". Amb tot, ha advertit que el nou conseller perdrà 170 milions d'euros en línies d'ajuda, "si continuam així". "Us han entrat per la cuina", ha dit al conseller, donant a entendre que el pressupost que té la Conselleria serà insuficient. "Fareu un maler al sector agrari, us falten moltíssims de doblers", ha afegit, donant a entendre que s'han retallat els ajuts.

El diputat de Podem, David Martínez, ha expressat la seva preocupació pel "desequilibri" que hi ha entre les diferents conselleries del Govern, tenint en compte que la que dirigeix Vicenç Vidal disposa només d'un 5,6% del total. Igualment, ha reconegut que el Govern ha prioritzat el rescat social i ha donat prioritat a les conselleries de Salut, Serveis Socials, Educació i Treball.

Des de MÉS per Mallorca s'ha destacat l'aposta per recuperar les partides a Espais Naturals Protegits i l'aposta en transparència pel que fa a la Comissió Balear de Medi Ambient. També ho ha subratllat la diputada de Gent per Formentera, Sílvia Tur, que ha afirmat haver "recuperat la il·lusió" per aconseguir uns pressupostos "dignes per als Espais Naturals Protegits després de 9 anys", ha dit.

La diputada de Ciutadans, Olga Ballester, ha retret al conseller que no sigui "bel·ligerant" amb el Govern; "no pot ser que es recaptin 90 milions d'euros pel cànon de l'aigua i vostè no s'endugui res", li ha dit.