TEMA DEL DIA
Portada 08/09/2015

Orques a Balears o llobarros a Andalusia, el 'copy paste' de les prospeccions

El Govern acusa la promotora del projecte del nord de Menorca de canviar de titularitat i no reiniciar la tramitació per no haver de sotmetre's a un nou informe d'avaluació d'impacte ambiental

Mercè Pinya
4 min
Vicenç Vidal, Biel Barceló i Toni Alorda, aquest dimarts matí en roda de premsa. ISAAC BUJ

PalmaMúltiples projectes de prospeccions petrolíferes amenacen la mar que envolta les Illes Balears, emperò els que estan més avançats i representen un perill més imminent són dos: el que promou l'empresa Schumberger al nord de Menorca i que tindria una extensió d'entre 30 i 35.000 quilòmetres quadrats i el d'Spectrum, amb una superfície de 99.600 quilòmetres quadrats envoltant totes i cada una les Illes Balears i Pitiüses.

La tramitació d'aquests projectes està plena d'ombres. Tant és així que el projecte del nord de Menorca era impulsat en un inici per Seabird Exploration, emperò quedà arxivat. Ara, una nova promotora, Schlumberger, l'ha reactivat sense reiniciar el procediment de consultes preceptives i continuant el projecte anterior. "El canvi de titularitat respon a l'objectiu d'evitar un nou informe desfavorable de la Comissió Balear de Medi Ambient", ha assegurat el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, aquest dimarts matí en una roda de premsa per informar sobre l'estat dels projectes i de l'estratègia que seguirà l'Executiu amb relació a aquest assumpte. "Pareixia que l'amenaça havia passat però ha tornat", ha afegit.

Precisament, aquest projecte no només compta amb la negativa de la Comissió Balear de Medi Ambient, sinó que també ha estat informat durament per part de la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i de la Mar, que depèn del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. En un informe amb data de dia 11 de juny, "vergonyós" en paraules del conseller Vidal, es posa de manifest com l'empresa va presentar al Ministeri un projecte ple d'errades i continguts referents a altres projectes que es veu que han estat directament copiats.

"Les principals espècies produïdes a Andalusia són l'orada (Sparus aurata) i el llobarro (Dicentrarchus labrax)", diu el projecte presentat per Seabird –ara Schlumberger– al Ministeri, per la qual cosa en l'informe, el director general de Sostenibilitat de la Costa i de la Mar, Pablo Saavedra, arriba a l'extrem d'haver d'aclarir que "és evident que es tracta d'un error ja que la zona en la qual es pretén fer la campanya sísmica no s'aproxima a Andalusia".

El cúmul de despropòsits no s'acaba aquí, sinó que també hi ha paràgrafs utilitzats d'un altre projecte, el de Sísmica Casablanca. "És evident que el promotor ha confós el projecte que ens ocupa amb el projecte de Sísmica Casablanca, que si bé són projectes en zones diferents, la sísmica que s'utilitza en ambdós casos també ho és", diu l'informe del Ministeri.

No només això, sinó que el fet d'utilitzar fragments copiats d'altres projectes de prospeccions presentats en altres zones va fer que els promotors de Seabird/Schlumberger incloguessin l'orca en la descripció de la capacitat auditiva de tres espècies de mamífers marins "observades en l'àrea d'estudi". L'orca, com recorda l'informe de Medi Ambient, "no està present a la Marina llevantinobalear, sinó de manera esporàdica".

Igualment, el projecte comet errades molt importants relacionades amb la biodiversitat de la zona que vol ser objecte de prospeccions per tirar endavant explotació d'hidrocarburs. Obvia sense anar més lluny la presència de posta de tortugues en el Mediterrani occidental. El Ministeri aclareix que només durant l'agost de 2014 una tortuga babaua va pondre 89 ous a la platja de l'Arrabassada de Tarragona; a l'octubre en naixeren una vintena a la platja Llarga, també a Tarragona; a més d'altres intents de nidificació detectats a Calella i Blanes.

Davant aquestes irregularitats, el Ministeri instà la promotora aquest passat mes de juny a esmenar les deficiències i a modificar el projecte.

Amb tot, el Govern balear està molest amb l'executiu de Mariano Rajoy, per la dualitat a què juga. Si bé per una part amb una mà posa emperons als projectes al·legant afectacions mediambientals, amb l'altra el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, manté una postura incòlume a favor d'aquests projectes, com s'ha demostrat en el cas de les Illes Canàries.

És per això que el Consell de Govern aprovarà aquest divendres instar el govern de l'Estat que denegui de manera definitiva les sol·licituds en curs i suspengui qualsevol actuació encaminada a realitzar prospeccions petrolíferes en aigües properes a les Illes Balears.

No només això, sinó que dia 16 de setembre el president de la Comissió Balear de Medi Ambient, Antoni Alorda, viatjarà a Madrid per reunir-se amb la directora general de Qualitat Ambiental i Avaluació Ambiental, Guillermina Yagües, i conèixer de primera mà l'estat dels expedients. De fet, Alorda denuncia que el Ministeri no hagi comunicat oficialment l'arxivament d'un dels projectes al Govern balear. Tampoc no ha contestat dues cartes de l'antecessor d'Alorda al capdavant de la Comissió Balear de Medi Ambient, José Carlos Caballero, sol·licitant informació sobre l'estat dels projectes. "Un assumpte d'aquesta envergadura mereix com a mínim una resposta, creim que és el mínim, i també una reunió”, ha dit Alorda. En aquesta trobada pretén incidir especialment sobre el canvi de titularitat del projecte de Seabird i que ara Schlumerger vol continuar tramitant com si no hagués passat res. "Hi ha motius suficients per arxivar el projecte, però si el continuen, la tramitació ha de tornar a començar d'inici", ha apuntat.

També el conseller Vicenç Vidal viatjarà a Madrid dia 23 de setembre per mantenir una reunió amb la ministra, Isabel García Tejerina.

Pel que fa a l'enorme projecte de Spectrum, la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i de la Mar, depenent del Ministeri, també n'informà negativament el passat mes de novembre. Concretament, l'informe exposa que la informació aportada per l'empresa "és suficient per determinar l'existència d'importants impactes negatius significatius" i "tenint en compte l'enorme superfície en la qual es pretén realitzar els treballs sísmics i l'ampli període temporal, es considera que la potencial afecció negativa sobre la fauna marina present en l'àrea d'actuació és d'una magnitud suficient com per desaconsellar que es desenvolupi el projecte".

Emperò el Govern balear no només s'adreçarà a Madrid i a la Comissió Europea per frenar les prospeccions, sinó que també pretén dirigir-se formalment a les empreses promotores dels projectes de prospeccions en tramitació per convidar-les a desistir-ne. Pel que fa a possibles indemnitzacions, el vicepresident del Govern, Biel Barceló, les ha descartat: "entenem que no hi ha dret a cap tipus d'indemnitzacions perquè estam en fase prèvia. Altra cosa seria si es concedissin els permisos", ha assegurat.

Cal recordar també que Cairn Energy, empresa que volia fer exploracions sísmiques al Golf de Lleó, en va desistir finalment i que Repsol té actualment permisos vigents no només per investigar la presència d'hidrocarburs, sinó també per explotar-los davant la costa de Tarragona.

Projectes de prospeccions sísimiques. ALIANÇA MAR BLAVA
stats