Mèdia 26/05/2011

ACPV demana a Zapatero que garanteixi TV3 al País Valencià

Entesa, CiU i PP demanen a l'executiu de Zapatero un nou múltiplex que faci viable la reciprocitat

Acn
4 min

MadridEl president i l'advocada d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Eliseu Climent i Mercè Teodoro, han comparegut aquest dijous a la comissió de cultura del Senat per exposar els detalls de la iniciativa legislativa popular (ILP) que s'ha de tramitar al Congrés i que reclama la reciprocitat de les emissions de TV3 i Canal 9 al País Valencià i Catalunya. Climent ha demanat als governs valencià i espanyol que facin possible aquesta reciprocitat i ha assegurat que la seva entitat té "grans expectatives" al respecte perquè "en ple segle XXI ningú entén que es posin tanques a la comunicació". ACPV, Entesa i PP han coincidit a demanar al govern espanyol un nou múltiplex que faci viable la reciprocitat. La ILP "Televisió sense Fronteres" va arribar a la mesa del Congrés dels Diputats acompanyada de 651.650 signatures validades per l'Oficina del Cens Electoral, de manera que supera àmpliament les 500.000 que reclama la llei. Climent espera que un cop superades les eleccions del 22-M continuï el seu camí i s'acabi debatent i aprovant al ple de la cambra baixa.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Garantir la reciprocitat

Segons Climent, la ILP ha de permetre que "no es repeteixi" la situació actual i que tots els territoris que comparteixen llengua, sigui el català, gallec o basc, puguin compartir també les emissions de les seves televisions públiques. L'objectiu, ha explicat, no és només que TV3 emeti al País Valencià, sinó també que tots els canals de Canal 9 es puguin veure a Catalunya.

En la seva intervenció davant el Senat, Climent ha assegurat que els poders públics no haurien d'impedir que els ciutadans gaudeixin d'una àmplia oferta comunicativa en les seves llengües, i per això el tancament dels repetidors de TV3 ha sigut "fortament contestat" per la societat civil del País Valencià, liderat per moviments com #sensesenyal, que han donat peu a una mobilització social "sense precedents".

Aquest suport social, segons Climent, també es constata en el fet que 15.000 persones i més de 100 artistes com Miquel Barceló, Mariscal o Tàpies han donat obres per vendre-les i pagar les multes de 800.000 euros que els ha imposat el govern valencià.

Cost: 3,7 milions d'euros

L'advocada d'ACPV, Mercè Teodoro, també ha assegurat que l'objectiu de la seva entitat és "superar aquesta situació" i que s'apliquin els drets que recull la Carta de Llengües Minoritàries de la UE, de manera que si els governs autonòmics no són capaços de posar-se d'acord "l'Estat ha d'intervenir" i "posar remei" al conflicte.

Segons Teodoro, el govern espanyol hauria de preveure un nou múltiplex per fer possible aquesta realitat i garantir els drets dels teleespectadors catalans i valencians. El cost de tot plegat, inclosos altres múltiplex per a la resta de llengues, ha assegurat, ascendiria a 3,7 milions d'euros.

La seva compareixença s'ha produït a petició dels senadors de l'Entesa Miquel Bofill, Joan Maria Esquerda i Pere Muñoz, que havien sol·licitat a ACPV que exposés la "importància cultural" de la reciprocitat de TV3, Canal 9 i IB3, i les mesures que preveu l'entitat per superar la situació actual.

Entesa, CiU i PP reclamen un nou múltiplex

El senador de l'Entesa Miquel Bofill ha assegurat que la Generalitat valenciana "té espai comunicatiu de sobres per fer possible la reciprocitat" però dóna "excuses" per allargar una situació en què "no es respecta el dret dels valencians de rebre TV3". Segons Bofill, l'arribada d'un nou múltiplex per part del govern espanyol hauria d'anar condicionada a la utilització per fer possible la reciprocitat".

Un criteri compartit per la senadora de CiU Coralí Cunyat, que ha recordat que tant el govern espanyol com el valencià justifiquen les seves decisions respecte a la reciprocitat per motius econòmics o tècnics, però en realitat estan marcades per criteris "polítics", perquè els primers disposen d'espai radioelèctric suficient i els altres poden habilitar un nou múltiplex per al País Valencià.

Segons Cunyat, els culpables de la situació actual són el president de la Generalitat valenciana, Francisco Camps, però també els que van ser ministres d'indústria, José Montilla i Joan Clos, que haurien pogut habilitar aquest tercer múltiplex.

El PSOE aposta per un acord entre tots dos governs

El diputat del PSOE Manuel Hurtado ha donat suport a les peticions de reciprocitat i ha assegurat que el govern del País Valencià hauria de fer passos endavant per fer-la possible. "No es pot tallar la llibertat d'expressió amb multes elevadíssimes", ha dit dirigint-se al govern de Francisco Camps.

Malgrat tot, Hurtado ha afirmat que la solució del conflicte no és "de cap manera" el nou múltiplex, i ha posat l'accent en la necessitat que els governs de Catalunya i el País Valencià "busquin les vies de l'entesa i es posin d'acord" per fer possible la reciprocitat.

El PP nega que hi hagi "ànim polític"

El diputat del PP José María Chiquillo ha justificat l'actitud del govern valencià i ha assegurat "des del màxim respecte a les llengües cooficials" que l'executiu de Francisco Camps tan sols s'ha limitat a "aplicar" el seu ordenament jurídic.

Després d'acusar els membres d'ACPV de "falta d'informació i de rigor", Chiquillo ha assegurat que "és fals amb tota rotunditat que el govern valencià hagi tancat cap televisió", sinó que ha obert expedient sancionador "per les irregularitats i l'emissió il·legal "com ho fa amb altres televisions privades", i ha sigut ACPV qui ha decidit "suspendre les seves emissions il·legals".

"No existeix cap ànim polític ocult sinó l'exercici d'una potestat sancionadora", ha afirmat, i per tant "això no és censura ni cap retallada de la llibertat d'expressió". Segons Chiquillo, en la mesura que TV3 no té cap permís per emetre al País Valencià "tota la resta és enredar" i "fer passar un tema de legalitat audiovisual com una qüestió de censura política".

Amb tot, Chiquillo ha reiterat que el ministeri d'Indústria hauria d'habilitar el tercer múltiplex per al País Valencià, cosa que faria "tècnicament viable" la reciprocitat. El tercer múltiplex, ha dit, és "condició sine qua non" per fer viable aquesta reciprocitat.

stats