Mèdia 28/03/2012

Acord a la UE per abaixar les tarifes d'itinerància per a dispositius mòbils a partir de l'1 de juliol

Fer una trucada costarà 29 cèntims per minut i enviar un missatge de text 9 cèntims. Pel que fa a les dades per a mòbils d'última generació i tauletes electròniques, s'ha acordat un preu de 70 cèntims per megabyte per al 2012 i de 20 centims per al 2014

Efe
2 min

Brussel·lesLa Unió Europea ha arribat a un principi d'acord aquest dimecres per abaixar les tarifes de l'ús de telèfons mòbils a l'estranger, altrament conegut com itinerància ('roaming') a partir de l'1 de juliol.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'acord assolit pel Consell, la Comissió i el Parlament de la UE permetrà mesures encara més avantatjoses per als usuaris de mòbil a partir del 2014, segons un comunicat.

A partir de l'1 de juliol, fer una trucada costarà 29 cèntims per minut (en comptes de 35), i enviar un missatge de text 9 cèntims (dos cèntims menys que fins ara).

Pel que fa als contractes de dades per a mòbils d'última generació i tauletes electròniques, s'ha acordat un preu de 70 cèntims per megabyte per al 2012 i de 20 per al 2014.

El descens de les tarifes a partir del juliol serà possible gràcies a un augment de la competència, ja que els operadors de mòbils podran escollir quina xarxa utilitzar a partir dels preus a l'engròs més avantatjosos que trobin, segons han explicat les institucions.

La comissària europea d'Agenda Digital, Neelie Kroes, s'ha demostrat satisfeta per un acord que "dóna avantatges a llarg termini als consumidors i que entrarà en vigor abans de l'estiu", de manera que els europeus podran gaudir de millors tarifes "durant les vacances".

De cara al 2014, l'acord assolit avui preveu que siguin els propis consumidors els que triïn quin operador local els interessa més quan utilitzen els seus telèfons mòbils o tauletes des de fora del seu país.

Les companyies locals tindran incentius si ofereixen als usuaris tarifes d'itinerància al preu de les tarifes locals, tant per a trucades com per a missatges i dades.

Finalment, l'acord preveu un sistema d'alerta de SMS que informi a l'usuari de l'import gastat quan arribi als 50 euros -o a la despesa preestablerta pel client-, de manera que es puguin evitar "ensurts" en l'ús generalitzat de descàrregues de dades quan es viatja a un altre país.

Aquestes mesures necessiten la ratificació dels ministres d'Indústria dels 27 i del ple del Parlament Europeu, que es votarà en la sessió de maig.

stats