TELEVISIÓ
Mèdia 08/07/2013

'Àgora' s'acomiada avui després de 14 anys en antena

Pel programa, que tanca la seva temporada amb més audiència, hi hauran desfilat 1.714 convidats

àlex Gutiérrez M.
2 min

BarcelonaEl programa Àgora s'acomiada avui (22.50 h) de les pantalles, després d'una singladura de 14 temporades que l'han convertit en un dels programes insígnia de TV3. Els capricis de l'atzar faran feliços els seguidors de la numerologia: Xavier Bosch entrevista avui el comissari dels actes de commemoració del tricentenari del 1714, Toni Soler. I, amb ell convidat, seran 1.714 les personalitats que hauran visitat aquesta plaça pública de debat. En el capítol d'avui es tractaran les polèmiques que han sorgit arran de la presentació dels actes programats i, en el tram final, es repassaran alguns dels moments més destacats de la història d'aquest programa dedicat a l'anàlisi de l'actualitat política, econòmica i científica, tant a Catalunya com al món.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L' Àgora s'acomiada, a més, tancant la seva temporada de més èxit: 193.000 espectadors de mitjana i una quota de pantalla del 8%, en el que suposa un creixement del 35% des dels 143.000 seguidors del curs anterior. El programa ha estat quatre anys a TV3, després de 10 temporades al 33. Bosch explica que el canvi no va suposar només un salt del canal cultural al principal: "Mònica Terribas va ser una directora valenta. Després de 10 anys d'Àgora al 33 va proposar que passés a jugar a primera divisió i que abandonés el format de tertúlia per anar a interpel·lar els protagonistes".

Quatre presentadors

La continuïtat al llarg d'aquests catorze anys la marquen alguns membres de l'equip, ja que l'espai ha comptat fins a quatre presentadors. "El coordinador Ferran Martínez i el productor Edgar Ger són els únics companys que han viscut els 14 anys del programa", detalla Bosch. "Em va saber molt greu haver-los de comunicar que ens tancaven la parada". Sobre el fet que no hagin renovat el programa, el periodista valora: "TV3 ha de tenir un programa d'entrevistes d'actualitat. Tant se val que no sigui jo qui les faci, tant se val que el programa es digui com vulguin, però crear una marca costa molt, i Àgora era una marca consolidada que estava molt ben valorada pels espectadors".

L' Àgora va debutar el 1999 de la mà de Josep Puigbó, que va passar el relleu a Ramon Rovira l'any 2002. S'hi va estar cinc anys, moment en què el testimoni el va recollir Xavi Coral, fins al 2009, quan la responsabilitat va recaure en Bosch. Hi han passat tots els presidents de la Generalitat (Jordi Pujol, Pasqual Maragall, José Montilla i Artur Mas) i altres polítics rellevants com José María Aznar, José Luis Rodríguez Zapatero, Juan José Ibarretxe, Iñigo Urkullu i Arnaldo Otegi. "Notes que ets un programa incòmode perquè, cada vegada més, costa que vinguin segons quins convidats a l'Àgora . Estaria bé que el poder financer donés explicacions, m'agradaria que els polítics donessin la cara quan són notícia, però cada vegada n'hi ha més que juguen a amagar l'ou", conclou Bosch.

Dels 540 programes emesos en total, el més seguit va ser l'entrevista a Artur Mas de l'1 d'octubre passat, que va sumar 850.000 espectadors, un 24,5% dels que aleshores estaven mirant la televisió: va ser l'entrevista més seguida a un president de la Generalitat en tota la història de TV3.

stats