17/09/2011

Així serà Windows 8

3 min
Així serà Windows 8

Microsoft no acostuma a encertar-la a la primera. Més del 90% dels ordinadors personals del món funcionen ara amb el seu sistema operatiu Windows, però no va ser fins a la tercera versió que els fabricants i els consumidors se'l van prendre seriosament. Les seves aplicacions d'ofimàtica, un altre estàndard del mercat, són exemple del principi "no compris mai la versió 1.0 de cap programa". Però l'empresa s'ho pot permetre i persevera en la millora, tot i que algunes actualitzacions dels seus productes tampoc han estat ben rebudes: s'han venut gairebé 450 milions d'unitats de Windows 7, però milions d'usuaris es resisteixen a abandonar la versió XP, anterior en dues generacions.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els telèfons mòbils en són una altra mostra: després de sis versions intentant sense èxit que ens creguéssim Windows Mobile, un sistema operatiu d'ordinador encongit per fer-lo funcionar en pantalles de butxaca, Microsoft va tornar a començar des de zero amb Windows Phone 7, una plataforma que no tenia res a veure amb les anteriors i que resulta que és de les més innovadores que hi ha al mercat actual dels smartphones i que competeix amb l'iPhone sense intentar imitar-lo. Fins ara Windows Phone no ha fet forat comercial, però això canviarà quan surtin els primers models de Nokia equipats amb aquest sistema.

Ara l'empresa ha aplicat el mateix principi, partir de zero, al seu producte estrella: el Windows per a ordinadors. Aquesta setmana ha presentat en una convenció a Anaheim una versió preliminar del que serà Windows 8 i l'ha posat a l'abast dels programadors de software perquè tinguin disponibles les seves aplicacions -naturalment, en una botiga d'aplicacions integrada- quan el sistema arribi al mercat, no abans de mitjans del 2012.

El primer que crida l'atenció de Windows 8 és l'aspecte: la interfície d'usuari, anomenada Metro, prescindeix del conegut botó d'inici i mostra notificacions -recordatoris d'agenda, missatges de correu i xarxes socials- sense haver d'iniciar sessió. És una funció que procedeix directament dels dispositius mòbils, però no l'única: el menú d'operacions (vegeu imatge) s'organitza en requadres idèntics als de Windows Phone, que cada usuari pot configurar per tal que accedeixin a aplicacions, serveis, dispositius o usuaris, amb actualització dinàmica del contingut.

També dels mòbils, sobretot dels Android, procedeixen l'execució d'aplicacions a pantalla completa i la comunicació entre aplicacions; per exemple, publicar fotografies a les xarxes socials sense sortir dels programes. Una altra novetat és la vinculació transparent amb el núvol d'internet, com el servei SkyDrive de la mateixa Microsoft, que estableix enllaços entre els fitxers del disc dur i els de la xarxa. Mitjançant SkyDrive també es pot clonar en un ordinador l'espai de treball que tenim en un altre, mantenint-los sincronitzats.

Lògicament, es poden executar programes compatibles amb les versions actuals de Windows, però la potència del nou sistema és la possibilitat d'usar-lo amb dispositius diferents dels ordinadors convencionals: Windows 8 es pot fer servir amb teclat i ratolí, amb llapis i amb els dits, cosa que ressitua Microsoft en el mercat de les tauletes. De fet, és la primera versió de Windows que, a més de funcionar amb els processadors Intel x86 de tota la vida, també ho fa amb els xips ARM dels dispositius mòbils: els 5.000 programadors que hi havia a la presentació es van endur una tauleta Samsung per anar jugant amb el nou sistema operatiu.

Microsoft assegura que els aparells amb Windows 8 consumiran molt poc i engegaran molt ràpid. No ha passat per alt que aquestes característiques són les mateixes que Google destaca dels seus Chromebooks, amb la diferència que en aquests només es pot treballar mitjançant el navegador web, un concepte que encara no sembla prou madur. Parlant de navegadors, per cert, el de Windows 8 serà Internet Explorer 10, que segueix el camí marcat per Apple renunciant a la compatibilitat amb el contingut de format Flash i apostant en exclusiva pel format HTML5.

Es dirà que aquesta convergència entre mòbils, tauletes i ordinadors ja l'havia apuntada Apple incorporant elements de l'iPhone a l'OS X Lion dels Mac, però, d'alguna manera, el resultat de Windows 8 sembla més rodó. Esclar que, abans que surti al mercat, tant Apple com Google tenen temps de refinar encara més les seves respectives plataformes. Però ara tenen una competència a la seva altura.

stats