PAREU MÀQUINES

Vinga, inventem-nos que la Generalitat és un invent

Diaris de Madrid neguen que Torra sigui el 131è president català

L'última moda ximple de la caverna és negar que Torra sigui el 131è president de la Generalitat. És un intent més de negar l'existència de Catalunya com a nació i fer creure al personal que tot plegat és un invent de fa quatre dies. Titula l''Abc': “La gran mentida històrica dels 131 presidents de la Generalitat, el nou mantra del nacionalisme català”. En el subtítol explica que “Quim Torra es proclama continuador d'una remota institució medieval que va néixer per recaptar impostos per a la Corona d'Aragó”, i la crònica arrenca dient que “en el seu afany per reinventar la història de Catalunya, el nacionalisme ha incorporat en les últimes dates un nou i fabulós mite”. Citen com a font Jordi Canal, un col·laborador habitual de la FAES, de Societat Civil Catalana i historiador de capçalera de la web ultra 'Somatemps'. Altres mitjans ('El Español', 'El País') han pujat al mateix carro.

Per contrarestar aquesta tesi val la pena rescatar un article del 2010 titulat “Artur Mas és el president número 129 de la Generalitat de Catalunya”. Hi podem llegir: “Nascuda com a organisme amb poders temporals, [la Generalitat] es va consolidar com a institució permanent l'últim quart del segle XIV, i el 1413 va rebre una organització definitiva”. També s'hi diu: “El mateix nom de la institució indica que representava la totalitat de la societat catalana i Pere el Cerimoniós, a les corts de Cervera del 1359, ja es referia al 'general de Catalunya' per descriure l'organització de la Diputació General”. Qui ho publicava, això? L''Abc', el mateix diari que ara gralla contra la presumpta continuïtat de la institució.

Però bé, veient les lloances en portada que el rotatiu dedicava a Hitler als anys 30, potser cal ser més comprensius amb aquest afany de l''Abc' de reescriure la història.