31/05/2014

Apple, assortiment de rumors

4 min
healthbook

Tim Cook, el conseller delegat d’Apple, es va passar tot l’any passat dient que les grans novetats de la seva empresa arribarien el 2014, però ja som al mes de juny i encara no n’hem vist ni una. Per això és gairebé obligat que aquest dilluns al vespre l’acte inaugural de la seva convenció anual WWDC per als creadors d’aplicacions de Mac, iPhone i iPad serveixi per presentar-ne algunes. Com sempre, no hi ha informació prèvia, però a partir dels rumors, les suposades filtracions i l’historial de desenvolupament d’Apple podem fer un pronòstic dels anuncis segurs, els probables i els impossibles, per esperats que siguin.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El que veurem

Noves versions d’OS X i d’iOS. La WWDC és una convenció per a programadors: les 5.000 places disponibles al Moscone Center de San Francisco estan tan sol·licitades que en aquesta edició no s’han venut -costen 1.170 euros- per ordre de petició, sinó per sorteig. Per això les estrelles de cada any són els dos sistemes operatius de la marca: OS X per als ordinadors Mac i iOS per als mòbils iPhone i les tauletes iPad. Apple presentarà les noves funcions de cadascun que els desenvolupadors podran fer servir per crear les seves aplicacions i serveis. És probable que la simplificació visual introduïda amb iOS 7 s’accentuï encara més al nou iOS 8, i que alguns dels seus elements gràfics i gestuals es propaguin a OS X 10.10. Els experts examinaran amb lupa les dues plataformes buscant pistes sobre nous models i dispositius de la marca, siguin iPhones amb pantalla més gran, televisors o rellotges connectats.

Nou Apple Maps. A la WWDC del 2012, Apple va presentar un apliservei propi de cartografia digital, però amb la pressa per desvincular-se dels mapes de Google va oblidar comprovar que funcionés bé, i va resultar el fracàs més greu de la seva història recent. Des d’aleshores, prèvia defenestració del responsable i després de comprar diverses empreses especialitzades, Apple Maps ha millorat moltíssim, i aquesta és l’ocasió per donar-li visibilitat.

Beats. La setmana passada Apple va confirmar la compra de Beats, fabricant d’auriculars de manufactura excel·lent i qualitat sonora mediocre, i operadora d’un servei incipient de música digital en streaming que permetrà a l’empresa vendre música també als usuaris de mòbils Android i competir amb Spotify en un moment en què les descàrregues que formen la base del seu iTunes ja van de baixa. Segur que en algun moment de la WWDC apareixeran els factòtums de Beats, el productor Jimmy Iovine i el raper Dr. Dre, que s’incorporen a Apple. Vist l’historial de tots dos, si jo fos Tim Cook aniria molt amb compte amb la cartera.

El que potser veurem

[ACTUALITZAT] Música de 24 bits a iTunes. Un dels motius que Tim Cook dóna per haver comprat Beats és l'"amor" que la seva empresa sent per la música. Tot i que l'amor salta per la finestra quan el negoci entra per la porta, tindria cert sentit que Apple anunciés que els milions de cançons a la venda a iTunes passen a estar disponibles també en un format d'"alta definició", de més qualitat sonora que l'actual AAC de 16 bits. De fet, la firma ja disposa del material, doncs exigeix a les discogràfiques que li proporcionin els temes originals en format ALAC de 24 bits, encara que els comercialitza convertits a fitxers de menys resolució i, per tant, més compactes. Si es compleix aquest pronòstic seria una mala notícia per a Pono Music, l'incipient servei de descàrregues de música promogut per Neil Young, que basa la seva proposta precisament en l'alta qualitat de digitalització dels màsters originals.

Healthbook. Diuen que el nou sistema operatiu iOS 8 inclourà un conjunt d’aplicacions relacionades amb la salut i la forma física. Només pel xip M7 coprocessador de sensors que inclouen els models més recents d’iPhone i iPad ja és esperable, però probablement també serà el primer pas de futurs dispositius electrònics per portar posats. Serà interessant veure si Apple obre la seva plataforma de sensors a aplicacions de tercers, una cosa que el rival Samsung ha trigat massa a fer.

Domòtica. Els rumors apunten a la presentació d’una nova plataforma de llar connectada on els iPhones i iPads serveixen per controlar els llums, la climatització i els electrodomèstics. Podria ser un dispositiu propi, però segurament serà un conjunt de protocols tècnics i un programa de verificació de compatibilitat per als dispositius de tercers.

Pagaments amb l’iPhone. Apple té registrats centenars de milions de targetes de crèdit: les que els clients d’iTunes fem servir per comprar cançons i aplicacions. El pas següent és que amb les nostres credencials d’Apple puguem comprar també productes d’altres empreses, tal com ja es pot fer amb els accessoris a les botigues Apple Store. La firma fa mesos que contracta personal especialitzat en mitjans de pagament. Això podria anar acompanyat de l’esperada adopció del sistema NFC de comunicació per proximitat en els iPhones.

iOS multifinestra. Primer Samsung i després Microsoft han demostrat que en una tauleta resulta pràctic poder tenir obertes diverses aplicacions en finestres separades i visibles simultàniament. Als iPad això no es pot fer, tot i que és una de les funcions més reclamades per molts usuaris. Se sap que Apple hi treballa, però no és segur que hi arribi a temps en aquesta ocasió.

El que probablement no veurem

Nous dispositius.Apple TV

stats