Mèdia 03/12/2011

Ara, els nostres vins!

Ricard Martín
3 min
HUMOR, VI I NEGOCI  Els empresaris i excomponents de La Trinca Cruz i Mainat són els socis del diari en aquest projecte.

En els últims anys, el sector del nostre vi ha fet un salt extraordinari. Les denominacions d'origen catalanes han pres força i han rebut el reconeixement internacional. El prestigi s'acompanya amb xifres: segons l'últim estudi de l'Observatori Espanyol del Mercat del Vi, les exportacions de vi català han pujat un 8,7% respecte del 2010, amb un volum d'exportació per valor de 556 milions d'euros. Superior als 542 milions de l'any 2007, abans de la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Tothom creu en el vi català. Menys els catalans, a vegades. ¿Quants cops no ens hem assegut en un restaurant, per comprovar, amb tristesa, que el nostre vi jugava un paper testimonial a la carta?

El diari ARA aposta amb força pel vi de la terra. I vol fer valer la seva condició d'eina de difusió cultural per apropar-lo a la ciutadania: en col·laboració amb els empresaris Toni Cruz i Josep M. Mainat, acaba de posar en marxa la web Araelsnostresvins.cat.cat, dedicada a promoure i vendre totes les DO catalanes. El portal arrencarà posant a la venda una caixa de dotze vins de totes les DO a un preu immillorable. A més, el diari oferirà un curs bàsic per introduir-se en el món del vi. La presentació del projecte, al restaurant Montjuïc el Xalet, va anar a càrrec de l'escriptora Empar Moliner.

Moliner va advertir d'una malaltia que pot afectar sommeliers i compradors: la riojitis. Consisteix a "pagar el que sigui per una DO no catalana i fer cara de «¿Deu ser bo aquest vi?» quan es beu vi català". Una malaltia que ella combat "marxant del restaurant on no hi ha vins catalans". Es va voler desmarcar de posicions patriòtiques a l'hora de fomentar-ne el consum: "Les persones intel·ligents saben que el bon vi català, com el bon bordeus, és estratosfèric". I va comparar l'emoció de tastar per primer cop un 100 punts Parker amb el que va sentir la primera vegada que va escoltar Ziggy Stardust de David Bowie. "Qui no hi entengui no ha de tenir por, el del vi és un camí emocionant per a gent intel·ligent, que dura tota la vida", va sentenciar. Per Moliner, la caixa de dotze ampolles de l'ARA "explica Catalunya". I cal exigir vi català. No pas "per incitar al boicot", sinó perquè el "vi català és tan bo" que l'han de consumir els catalans. "Hi ha gent que no se'l mereix!", va concloure.

Toni Cruz i Josep M. Mainat van apuntar que aquesta iniciativa ha nascut d'una "emprenyada": la d'anar arreu d'Espanya i constatar que les cartes de la Rioja van plenes de vins propis, i que això no passi a Catalunya. Aquest fet, va dir Cruz, és "una incongruència enorme, perquè el vi català està a l'altura del millor del món". Ara bé, no són Quixots. "Si alguna cosa ens emprenya, de passada, mirem de fer-hi negoci", va riure Mainat.

Carles Capdevila, director de l'ARA, va subratllar la coherència d'aquesta iniciativa, després de promocionar els clàssics de la Bernat Metge: "Són reptes que tenen un punt en comú: defensen el país, la cultura, i ens apassionen".

Pujol, sense complexos

Tots van exercir de teloners del president Pujol, que va voler donar suport a l'ARA en la defensa del vi català. Pujol va alertar de dues actituds "perilloses" dels catalans arreu del món. Una, "aquella acomplexada que fa que anem demanant perdó". L'altra, "una fatxenderia molt dolenta". Però cap d'aquestes dues hauria d'afectar el vi català: "Amb el vi no passa res si ens posem fatxendes, perquè és molt bo!", va concloure Pujol entre aplaudiments. La Generalitat també va donar suport a l'ARA amb la presència de Jordi Bord, director de l'Institut Català del Vi: "Una iniciativa així mereix el nostre suport", va dir Bord.

stats