Llibertat de premsa
Mèdia 12/03/2012

Bahrain i Bielorússia, nous enemics d'internet

Reporters Sense Fronteres presenta el seu informe anual, coincidint amb el dia internacional contra la censura a la xarxa

Àlex Gutiérrez M.
1 min
Khaled Said

BarcelonaEl periodisme ciutadà està en el punt de mira de cada cop més governs, segons un informe de Reporters Sense Fronteres presentat aquest dilluns en motiu del dia internacional contra la censura a internet. L'estudi actualitza també la llista de països "enemics d'internet": amb la nova entrada de Bahrain i Bielorússia, ja són dotze els estats que obtenen aquest dubtós honor. Els altres són: Birmània, Xina, Cuba, Iran, Corea del Nord, Aràbia Saudita, Síria, Turkmenistan, Uzbekistan i Vietnam. L'entitat reconeix que Birmània ha fet passes endavant amb l'alliberament de periodistes i blogaires empresonats, però encara ha de restituir l'accés a determinades webs i completar l'amnistia dels professionals de la informació encarcerats. Per contra, alerta a Tailàndia d'haver entrat en una espiral de retallades de drets a la informació ja que ha començat a empresonar periodistes-ciutadans, la qual cosa podria implicar la seva entrada a la llista.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'informe de RSF explica que els problemes de censura no es limiten als països en conflicte. "Al mateix temps, països suposadament democràtics estan fixant un mal exemple adoptant mesures desproporcionades per protegir el copyright". Segons els autors, "les empreses especialitzades en vigilància online s'estan convertint en els nous mercenaris de la guerra a internet".

L'estudi xifra també la pressió contra els ciutadans activistes a la xarxa: 199 persones van ser detingudes al 2011, un 31% més que l'any anterior. A dia d'avui, almenys 120 d'aquests activistes són encara a presó, amb Xina, Vietnam i Iran com a països més repressius en aquest camp.

stats