Reportatge POLÈMICA A L'ACB
Mèdia 13/03/2011

Banquetes o escenaris públics

àlex Gozalbo
3 min
Paco Olmos, entrenador del Menorca Bàsquet, juga aquest matí contra el Regal Barça.

Els entrenadors de la Lliga ACB no es posen d'acord sobre la idoneïtat de deixar entrar micròfons de les televisions als temps morts, ja que últimament han denunciat alguns casos d'espionatge dels equips rivals. El que hauria de ser un entreteniment més per a l'espectador s'ha convertit en una eina per al contrincant, que escolta la tàctica i reorganitza els seus jugadors per desbaratar-la.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Teledeporte i les televisions autonòmiques (Esport3 a Catalunya) tenen el dret de gravar els temps morts, tal com es recull al novè article del sisè annex de les normes de competició: "Durant els temps morts els clubs permetran a la televisió que realitza la producció del senyal televisiu del partit la gravació d'imatges i sons a través de càmeres mòbils a la zona de les banquetes i la pista". En canvi, alguns entrenadors, cansats de donar avantatge al rival, han començat a negar-s'hi.

Abans de dimitir com a tècnic del Reial Madrid, Ettore Messina va ser el primer a aixecar la veu d'alarma: "No m'agraden els micròfons als temps morts. Hi ha equips que tenen ajudants escoltant. És una violació de la intimitat. S'hauria de gravar i emetre després, com es fa a la NBA".

Espionatge del rival

El Regal Barça juga aquest migdia (12.30 hores) a Maó. El partit, com és habitual, serà emès per Esport3 i IB3. Paco Olmos, l'entrenador del Menorca Bàsquet, ho té clar: "La iniciativa de deixar entrar els micròfons als temps morts em sembla molt encertada perquè ajuda a millorar l'espectacle televisiu i té un punt didàctic. Això sí, el seu ús ha de ser lleial i honest, no s'ha d'espiar el que fan a l'altra banqueta", explica el tècnic valencià al diari ARA.

Un dels aspectes que Olmos considera clau és mantenir les mateixes normes per a tothom: "El que és deshonest és que uns acceptin el que diuen les bases de competició i d'altres no. Si els micròfons poden entrar als temps morts, ho han de poder fer sempre i amb tots els equips".

El tècnic ha preparat amb la seva habitual meticulositat el duel d'avui contra el Regal Barça, un partit que enfronta líder contra cuer. Fins a 15 victòries separen tots dos conjunts. "Sabem que és difícil perquè el Barça ja ha agafat la seva velocitat de creuer habitual, però no per això deixarem d'intentar-ho. He demanat als meus jugadors que tornin a lluitar fins al final, que suïn sang si fa falta", reconeix Olmos, que defineix la parella exterior que formen Joan Carles Navarro i Alan Anderson com "la millor de la lliga" i destaca "la gran defensa física del conjunt català".

Divendres, una nova reunió

L'Associació Espanyola d'Entrenadors de Bàsquet (AEEB) porta anys treballant per buscar solucions. En les últimes setmanes s'han intensificat els contactes i aquest divendres hi haurà una nova reunió per tractar d'acostar posicions.

No és la primera vegada que hi ha discrepàncies amb el tema dels micròfons durant els temps morts. La polèmica va sorgir l'any 1999, quan Canal + va obtenir els drets per emetre els partits de la Lliga ACB i en va popularitzar l'ús. Inicialment els entrenadors s'hi van oposar i la majoria hi van votar en contra en una reunió plenària del comitè professional de l'AEEB. Però després no tothom va acceptar el que s'havia acordat i cada entrenador va fer i desfer segons el seu parer.

Aleshores, el problema no era l'espionatge del rival, sinó la manca de privacitat. Aíto García Reneses, que ocupava la banqueta del Barça, va escriure això en el seu blog: "Quan has de tenir una conversa a fons per solucionar els problemes i saps que una de les parts quedarà afectada pel fet que sigui pública, el més normal és que no ho facis de la mateixa manera per no perjudicar ningú". El tècnic va acumular uns quants expedients per negar-se a deixar acostar els micròfons en aquella temporada 1999-2000.

Per intentar evitar això, l'ACB, TVE (a qui encara queda una temporada de contracte) i l'AEEB busquen ara un acord global que faciliti l'entesa de totes les parts implicades i del qual surti beneficiat l'espectador.

Sense televisió al Nou Congost

L'Assignia Manresa també juga avui. Ho farà aquest vespre (19 hores) al Nou Congost amb el Gran Canària 2014 com a rival. Jaume Ponsarnau està pendent de l'evolució física de Milan Majstorovic i Uros Slokar.

El DKV Joventut, per la seva banda, va caure derrotat ahir (94-71) a València, on no va poder mantenir durant gaire temps el ritme d'un bon primer quart contra el Power Electronics.

stats