DECISIÓ HISTÒRICA A INTERNET
Mèdia 11/01/2012

Barra lliure de dominis web

A partir de demà, qualsevol domini web serà possible. Empreses i particulars podran personalitzar les webs amb el seu nom. Veus crítiques alerten que es dispararan els costos i el risc de frau.

Natalia Araguás
2 min
L'ICANN, responsable dels dominis a internet, ha decidit que qualsevol particular o companyia pugui personalitzar el seu site amb un domini de primer nivell.

BARCELONAInternet viurà demà un canvi històric. Qualsevol empresa o particular que vulgui personalitzar el seu site amb un domini de primer nivell -tipus .com o .org - podrà fer-ho. A partir del 2013, l'usuari també podrà trobar webs acabades en extensions com .pepsi o . ford , per exemple. Així ho ha decidit l'organisme responsable de gestionar els dominis a internet, l'ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Les possibilitats són infinites. Però quaranta grans multinacionals, com Coca-cola i Johnson&Johnson, i organismes internacionals -l'ONU o el Fons Monetari Internacional- ja han expressat el seu neguit. Temen que amb la multiplicació dels dominis els costos es disparin i creixi el risc de frau i suplantació.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En l'actualitat, hi ha 22 tipus de dominis de primer nivell - .info , .gov , .edu i .cat , entre d'altres-, a part dels codis per a estats com .es (Espanya) o .uk (Regne Unit). L'ICANN obrirà demà el registre de dominis d'acord amb les noves directrius. Per aconseguir-ne un, caldrà acreditar en primer lloc el dret a fer servir el nom triat. L'ICANN es prendrà un període de vuit mesos per avaluar les candidatures, que podran presentar-se fins al 12 d'abril. Els interessats hauran d'abonar 185.000 dòlars, uns 144.000 euros. Els nous dominis no estaran disponibles a internet fins al 2013. Mantenir l'URL costarà 25.000 dòlars l'any (més de 19.000 euros).

"És probable que potencialment augmentin el nombre de dominis actius a internet", observen des del ministeri d'Indústria. L'experiència més recent en la matèria es va viure l'any passat quan es va crear el .xxx per englobar webs per a adults. Aquest domini compta amb 250.000 llocs web en nou mesos.

L'alcalde de Londres, Boris Johnson, ja ha anunciat que l'Ajuntament vol disposar del .london . Altres ciutats com Nova York, París, Sydney, Roma i Berlín també volen domini propi. Pepsi sembla interessada a llançar la web drink.pepsi . "Amb la llibertat que proporciona aquesta iniciativa, cada sector, comunitat o fins i tot marca, pot tenir el seu distintiu", celebra el director general de Telecomunicacions de la Generalitat, Carles Flamerich.

Ciberokupes

26 organismes internacionals van escriure una carta a l'ICANN demanant que impedís que adreces electròniques com .un -Nacions Unides- o .imf -Fons Monetari Internacional- quedessin en mans de "ciberokupes". Ells poden registrar webs que tenen tot l'aspecte de pertànyer a altra gent per revendre-les. "Som molt sensibles a aquestes preocupacions", va manifestar el president de l'ICANN, Rod Beckstrom. Les empreses també estan preocupades. Un alt executiu de l'Associació Nacional d'Anunciants dels Estats Units, Dan Jaffre, pronostica que les companyies es veuran forçades a ocupar cada versió de la seva marca com a domini de primer nivell o a mantenir-se permanentment alerta per fer fora els usurpadors. "La despesa defensiva serà enorme", adverteix. Per a Jon Leibowitz, cap de la comissió de Comerç dels EUA, la liberalització dels dominis serà "un desastre" i generarà molts costos a canvi de pocs beneficis. A Espanya, el president de l'Associació d'Usuaris d'Internet (AUI), Miguel Pérez Subías, qualifica la iniciativa de "recaptatòria". Al seu parer, "obliga tothom a estar a tot arreu, reanima el fenomen de la ciberocupació i, el que és pitjor, fragmenta la web per continguts".

stats