LLUITA CONTRA LA PIRATERIA
Mèdia 29/01/2012

Batalla pels arxius legals de Megaupload

Deu dies després que l'FBI clausurés Megaupload continua sense resoldre's el cas dels arxius que s'hi van penjar legalment i que ara no es poden recuperar. Els afectats s'han unit per denunciar-ho.

Albert Castellví Roca
2 min
EL 'HACKER' MILIONARI L'excèntric hacker alemany Kim Schmitz, conegut com a Kim Dotcom, és el fundador de Megaupload i és considerat per l'FBI el principal responsable de la "xarxa de pirateria informàtica mundial" que ara s'ha desarticulat.

BARCELONAL'ús més generalitzat de Megaupload era la descàrrega de pel·lícules i sèries de manera il·legal, de les quals es vulneraven els drets d'autor. Això no treu, però, que molts internautes fessin servir la pàgina amb una altra finalitat, la d'emmagatzemar-hi arxius privats per poder recuperar-los des de qualsevol lloc o intercanviar informació personal o empresarial amb altres usuaris. L'FBI, però, no va tenir miraments, i per evitar més descàrregues va tirar pel dret i va bloquejar del tot l'accés a la pàgina.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Des del moment que es va conèixer la clausura del portal, els usuaris van alertar que això els impediria recuperar els arxius que, de manera legítima, hi havien penjat, i el cert és que, més d'una setmana després, la situació d'aquests documents és incerta, i les possibilitats de recuperar-los, remotes. Tot i que associacions de consumidors com FACUA insisteixen que els usuaris tenen dret a recuperar els arxius, el consultor Genís Roca, expert en xarxes socials, ja va mostrar el seu pessimisme a l'ARA des del primer dia: "Tenen raó, però estan perduts".

Malgrat tot, els afectats no es donen per vençuts. Més de 2.000 usuaris de l'Estat -la meitat, catalans- s'han adherit a la denúncia que promou el partit Pirates de Catalunya, en col·laboració amb els seus homòlegs d'altres països, per reclamar el retorn dels arxius perduts als seus legítims propietaris. En un comunicat, l'organització assegura que l'FBI ha provocat "danys incalculables" i lamenta que el tancament de Megaupload ha estat "ineficaç", ja que el material amb copyright "segueix estant disponible en altres serveis" i, en canvi, "s'ha impedit l'accés a milions d'arxius de particulars i organitzacions i s'ha ocasionat greus danys personals, econòmics i d'imatge a milions de persones".

Paral·lelament, FACUA ha obert la via política fent arribar al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i al portaveu socialista al Congrés, José Antonio Alonso, una carta en què els insten a actuar perquè els EUA "adoptin les mesures necessàries que garanteixin la recuperació dels arxius privats dels usuaris espanyols clients de Megaupload". L'entitat remarca que el seu objectiu no és "defensar els interessos de Megaupload ni de les multinacionals de la indústria cultural", sinó els "drets fonamentals dels ciutadans", i cita la Declaració Universal dels Drets Humans, que estableix que "ningú serà objecte d'intromissions arbitràries a la seva vida privada o la seva correspondència".

stats