Mèdia 17/10/2011

La “trampa” de Batasuna, segons l''Abc': el desarmament d'ETA a canvi de la legalització de Sortu i l'alliberament d'alguns presos

'El País' titlla la conferència de “teatre”, 'El Mundo' la qualifica d'"obrellaunes" per a la negociació i 'La Razón' parla de la importància “d'un pacte amb el PSOE, l'esquerra abertzale i la comunitat internacional” per tancar una negociació

Ara
2 min

BarcelonaEls principals diaris espanyols destapen aquest dilluns l'entramat de com es va cuinar la conferència de pau que se celebrarà avui a Sant Sebastià.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Abc: “Batasuna va prometre als “mitjancers” un pròxim desarmament d'ETA”

En un article publicat aquest dilluns, el diari cita “experts antiterroristes” que assenyalen el compromís dels abertzales a desactivar l'estructura militar de la banda terrorista després de la conferència de pau, sempre que obtinguessin un compromís ferm del govern basc per legalitzar Sortu i alliberar alguns presos etarres. El diari, que titlla el compromís de “trampa”, assegura que aquest "pacte" hauria sigut la motivació d'algunes personalitats –com ara Kofi Annan– per assistir a la cimera. Segons les fonts consultades, les protagonistes de la cimera de pau reclamaran a ETA que abandoni les armes i sol·licitaran a l'executiu basc que mogui fitxa.

El País: “ETA teatralitza decisions antigues per tal de desgastar el govern espanyol”

El periodista Francisco Mercado firma un article en què assegura que els “serveis d'informació” desconfien dels gestos i intencions de la banda, i es mostren poc optimistes sobre una imminent dissolució d'ETA. Els “experts de la lluita antiterrorista” consultats pel diari consideren que a la conferència es parlarà de “decisions” preses anteriorment i que no suposen cap “novetat” més enllà d'alimentar la mediació internacional i desgastar el govern espanyol culpant-lo de l'estancament en les negociacions.

El Mundo: “La banda va proposar una conferència com a 'obrellaunes' de la negociació”El Mundo

El diari assegura en un article a l'edició impresa d'aquest dilluns que ETA i el PSOE haurien pactat un full de ruta el 2009 amb “l'ordre d'esdeveniments bàsics” previs a una negociació i posterior resolució sobre el conflicte basc. Segons el rotatiu, l'única diferència seria que els etarres pensaven que la conferència se celebraria a l'estranger, a Irlanda, Londres o Brussel·les.

La Razón: “ETA tenia previst pactar amb el PSOE la conferència de pau"

El diari publica un article en què també remet al document redactat per la banda el 2009, en què els etarres haurien assenyalat la “importància d'establir un compromís amb el PSOE, l'esquerra abertzale i la comunitat internacional”, i haurien apuntat a la creació d'una comissió de l'esquerra abertzale per establir els contactes per organitzar un esdeveniment i informar-ne la direcció de la banda. Segons el diari, en aquest document ETA no parla en cap moment de dissoldre's i lliurar les armes, malgrat que parla d'un context d'"absència de violència" per desenvolupar les negociacions.

stats