COMUNICACIÓ
Mèdia 05/05/2011

La mort de Bin Laden, el photoshop i el trucatge de les fotografies

La voluntat de publicar una imatge que simbolitzés la fi de l'enemic va provocar l'aparició d'un muntatge que més tard es va demostrar fals. No és la primera vegada, però, que algú intenta colar una fotografia modificada

Redacció
2 min
Muntatge sobre Bin Laden de la televisió del Pakistan

BarcelonaPoques hores després que es fes públic que les tropes dels EUA havien mort Ossama Bin Laden, una imatge del líder d'Al-Qaida amb les seqüeles del tiroteig que va acabar amb la seva vida va començar a córrer per la xarxa. Més tard, però, es va demostrar que la imatge era un muntatge d'una fotografia anterior de Bin Laden. Una altra fotografia on el cadàver del líder talibà apareix acompanyat d'un soldat dels EUA també es va demostrar falsa, tot i que molts mitjans també l'havien fet servir. Ara bé, els mitjans de comunicació no són sempre els damnificats de l'art del photoshop. De vegades, ells mateixos realitzen el muntatge perquè, tal com resa la màxima del periodisme groc, no s'ha de deixar que la realitat espatlli una bona notícia.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El diari madrileny El Mundo va ser un dels primers que el públic va enxampar fent dubtoses pràctiques de retoc fotogràfic per adequar les imatges al discurs i la línia editorial del diari. El rotatiu de Pedro J. Ramírez, va publicar una imatge de Zapatero cantant la internacional acompanyat de diverses figures del PSOE i de líders sindicals. En realitat, la imatge era un muntatge de dues fotografies diferents distribuïdes per Reuters i que El Mundo va unir per aconseguir més impacte.

De manera molt més recent, el ja exdictador egipci Hosni Mubàrak també va moure els fils perquè el diari Al Ahram publiqués una fotografia en què el president de l'Egipte liderava una comitiva on també caminaven el president dels EUA, Barack Obama, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, o el president palestí, Mahmoud Abbàs. En realitat, l'ordre dels caminants no era aquest.

Però és la premsa esportiva la més acostumada a introduir retocs perquè els arguments i les imatges no es contradiguin. Dos dels casos més recents estan protagonitzats per l'esportiu madrileny As. En el primer, el rotatiu va esborrar un defensa de l'Athletic de Bilbao per “demostrar” que Dani Alves estava en fora de joc abans de fer un gol. I fa només una setmana, el mateix diari va canviar les fotografies de l'entrada del madridista Pepe a Alves, que va acabar amb l'expulsió del portuguès, per provar d'exculpar el defensa blanc.

Les imatges del cadàver de Bin Laden

La fotografia que va mostrar la televisió del Pakistan amb un Ossama Bin Laden cobert de sang i parcialment desfigurat va reproduir-se arreu del globus, ja que diverses agències de notícies van donar-la per bona i van servir-la als seus clients. Quan va aparèixer la foto original que va servir de base al muntatge, la realitat va pesar massa. Una altra imatge de Bin Laden mort al costat d'un soldat nord-americà també va córrer per les xarxes socials, però alguns mitjans se'n van voler aprofitar. Com en el cas anterior, l'aparició de la imatge original sobre la qual es va fer el muntatge va acabar amb l'engany.

stats