Botigues de crispetes, Kiko Rivera i les propietats de l'all: la programació de La 1 mentre Rajoy declarava

La televisió pública ha relegat el judici del cas Gürtel al canal 24 Horas mentre la resta de cadenes generalistes l'oferien en directe

Quatre canals generalistes d'àmbit estatal van oferir aquest dimecres al matí la mateixa programació: la declaració del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, davant del tribunal del cas Gürtel. La sessió es va poder seguir en directe per Telecinco, Antena 3, Cuatro i La Sexta, i des de Catalunya també per TV3, que en aquell moment l'emetia simultàniament amb el canal 3/24.

Però mentrestant hi havia una televisió generalista per a la qual la declaració de Rajoy no va existir: La 1. El primer canal de la televisió pública va emetre una edició totalment estàndard del seu magazín 'La mañana', en què es va parlar sobre botigues on només es venen crispetes, els canvis físics de Kiko Rivera, la separació de David Bustamante, les propietats saludables de l'all, les últimes novetats sobre el crim del pantà de Foix o el cas d'un home detingut per haver robat pernils, entre molts altres temes.

Ni una paraula, però, del fet que el president del govern espanyol testificava en un judici, malgrat que el programa i la declaració havien començat a la mateixa hora, a les 10.00 h. Tota la informació sobre aquest cas es va derivar al canal informatiu de Televisió Espanyola, el canal 24 Horas, on sí que es va poder seguir en directe la declaració de Rajoy.

"Ús partidista de la televisió pública"

Davant d'aquesta situació, el consell d'informatius de TVE va emetre un comunicat per "denunciar" la decisió de la direcció d'informatius de la cadena, que consideren "inexplicable des del punt de vista professional, ja que es tracta d'un esdeveniment d'enorme rellevància informativa".

L'organisme, format per periodistes de la cadena, lamentava també el tractament que el 'Telediario' va fer d'aquesta notícia: "No hi ha hagut peça de context sobre la trama Gürtel i els motius que han portat el president a haver de declarar com a testimoni", "s'ha omès la part més compromesa de la declaració de Mariano Rajoy quan li pregunten per un dels missatges que va enviar" a Luis Bárcenas" i "s'han censurat les imatges de les protestes a les portes de l'Audiència Nacional.

A més, diu el comunicat, l'informatiu ha inclòs una crònica sobre "altres declaracions judicials de presidents i primers ministres espanyols i estrangers", una comparativa que el consell troba "forçada" i que tenia com a objectiu "minimitzar la primera compareixença d'un president del govern espanyol en exercici". Segons l'organisme, de fet, aquest reportatge s'ha encarregat "amb una llista concreta de personatges", la qual cosa ha provocat que "dues de les tres peces emeses no s'hagin firmat per desacord amb l'enfocament".

El consell d'informatius considera que el tractament d'aquesta informació representa "un nou exemple de l'ús de la televisió pública amb finalitats progovernamentals i partidistes", i que provoquen "un dany difícilment reparable en la credibilitat de TVE". Per aquest motiu, assenyalen, és "urgent" rellevar l'actual direcció dels serveis informatius de la televisió pública.